Društvo

Podsjećanje na vrijednost voćke: Jedna jabuka na dan tjera doktora van

Podsjećanje na vrijednost voćke: Jedna jabuka na dan tjera doktora van
Foto: Zlatan Čekić | Podsjećanje na vrijednost voćke: Jedna jabuka na dan tjera doktora van

SANSKI MOST - Učenici Srednje poljoprivredne škole "Sanus futurum" iz Sanskog Mosta organizovali su juče školsku manifestaciju pod nazivom "Dani jabuke", povodom obilježavanja Svjetskog dana jabuke.

"Vijeće učenika naše škole došlo je na ovu ideju koja je prihvaćena od strane rukovodstva i nastavnog osoblja, a sve sa ciljem popularizacije ove voćke koja važi za jednu od najzdravijih ljudskih namirnica. Naša poruka je da jedna jabuka na dan tjera doktora van", kaže Šejla Hadžić, učenica ove škole. Ovom prilikom učenici su organizovali i kviz na kojem su dominirala  isključivo pitanja u vezi s proizvodnjom jabuke i njenim nutritivnim karakteristikama.

Ističu kako na ovaj način žele potaknuti i lokalnu zajednicu, kako bi u narednom periodu ovakva ili slična manifestacija eventualno zaživjela na općinskom nivou, a druženje učenika i profesora zaslađeno je kolačima i drugim poslasticama pripremljenim od jabuke, te ostalim prerađevinama ove voćke.

Inače, u sklopu škole nalazi se ekonomija na kojoj učenici stiču praktična znanja, a između ostalog i voćnjaci u kojima se uzgajaju jabuke te druge voćarske kulture.

Kada je riječ o jabuci, radi se o jednoj od najrasprostranjenijih voćki u svijetu, a postoji više od 10.000 sorti koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti.

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina ovisi o vrsti te o načinu uzgoja, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.

Podneblje Sanskog Mosta idealno je za njen uzgoj, ali i pored toga njena proizvodnja nije na visokom nivou. Inače, Srednja poljoprivredna škola "Sanus futurum" jedina je obrazovna ustanova u Unsko-sanskom kantonu koja obrazuje učenike u oblasti poljoprivrede, ali se posljednjih godina susreće s velikim problemima zbog nedovoljnog broja učenika, pa školu trenutno pohađa svega pedesetak đaka. 

Posljedica je to smanjenog interesovanja učenika i njihovih roditelja za školovanje u oblasti poljoprivrede, ali i intenzivnih migracija koje su se odrazile na ukupan broj učenika na ovim prostorima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije