Društvo

Početak školske godine mogao bi rasplamsati epidemiju morbila

Početak školske godine mogao bi rasplamsati epidemiju morbila
Foto: Freepik | Početak školske godine mogao bi rasplamsati epidemiju morbila

BANJALUKA - Broj zaraženih od morbila u Republici Srpksoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 306 slučajeva oboljelih od malih boginja, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Srpske, i dodali da je najviše prijavljenih slučajeva u Bijeljini, njih 227.

"U Banjaluci je  prijavljeno 30, Istočnom Novom Sarajevu 14, Istočnoj Ilidži 13, Palama pet, Ugljeviku  i Doboju  po tri slučaja, Kotori Varoši i Modriči po dva, dok je po jedan slučaj prijavljen u Mrkonjiću Gradu, Prnjavoru, Laktašima, Pelagićevu, Prnjavoru, Zvorniku, Gradišci i u Trebinju", kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da najveći broj oboljelih starosti od jedne do četri godine, čak 141 mališan dok  je među oboljelim i 18 beba mlađe od godinu dana.

"Među oboljelima od malih boginja ima i 77 mališana , uzrasta od pet do devet godina godina", kazali su iz Instituta.

Upozoravaju da je vakcinacija najbolja zaštita protiv morbila. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, ali ju je važno primiti pravovremeno.

"Vakcinacija protiv morbila postiže se primanjem dvije doze vakcine. Prvu dozu vakcine treba primiti sa navršenih godinu dana a drugu sa navršenih šest godina", ističu u ovom Institutu.

Dodaju da s оbzirоm dа sе bliži i pоčеtаk nоvе škоlskе gоdinе, Institut  јоš јеdnоm pоzivа svе rоditеljе dа vаkcinišu svојu dјеcu bеz оdlаgаnjа. Dјеcа kоја sе upisuju u škоlu i stаriја mоrајu biti vаkcinisаnа sа dviје dоzе vаkcinе prоtiv mоrbilа.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije