Društvo

Počeo štrajk i odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika u RS

Počeo štrajk i odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika u RS
Počeo štrajk i odbijanje dijalize bubrežnih bolesnika u RS

BANJALUKA - U Republici Srpskoj danas je počeo štrajk hemodijaliznih pacijenata jer nisu dobili pismeni odgovor od nadležnih da će biti poboljšan njihov težak položaj.

-Mi smo jednom nogom već u grobu i nemamo šta izgubiti - rekao je predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Goran Ljuboja, obrazlažući zašto su danas odbili da idu na dijalizu.

Ovi hronični bubrežni bolesnici traže da im se prizna status invalida i omogući određena naknada za invaliditet, koji je nastupio kao posljedica bolesti, da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju.

Njihov zahtjev je i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS, da se troškovi prevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja, te otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju i neophodni lijekovi nakon transplantacije bubrega.

Od resornog ministra Slobodana Stanića juče su dobili uvjeravanja da će jedan broj njihovih zahtjeva uskoro biti ispunjen, a drugi u narednom periodu, ali u ovom udruženju traže da o tome dobiju i pismenu potvrdu.

-Ukoliko danas dobijemo pismene garancije, štrajk ćemo zamrznuti. U slučaju da se naši zahtjevi u dogledno vrijeme ne riješe, ponovo ćemo krenuti u štrajk - rekao je Goran Ljuboja za Fenu.

Ispred centra za dijalizu u Banjaluci, ali i drugim centrima u RS jutros su se okupili ovi bolesnici, odbijajući da prime dijalizu.

Ljuboja naglašava da su svjesni da time dodatno ugrožavaju već narušeno zdravlje, ali ističe da nisu imali izbora jer se društo prema ovoj kategoriji građana ponijelo nehumano.

-Žalosno je što mi nemamo nikakva prava, što nije slučaj u okruženju - upozorio je Ljuboja i podsjetio da oni nemaju uslove ni da rade, a nemaju status invalida rada, ne mogu da putuju iz RS kod rodbine ili zbog nekog drugog razloga, jer im se ne plaćaju troškovi.

-Mi nemamo izlaza. Ako nemamo dijalizu, ni nas nema - rekao je Ljuboja i naglasio da oni od svojih zahtjeva ne odustaju, jer su dovoljno čekali.

I Slobodan Grubač koji godinama ide na dijalize ukazuje s kojim se problemima suočavaju te ponavlja da im je dijaliza život i da među tom populacijom ima i mladih ljudi i djece.

Hemodijalizni bolesnici juče su na sastanku s ministrom zdravlja RS Slobodanom Stanićem dobili obećanja da će neki od njihovih zahtjeva biti ispunjeni odmah, a neki u roku od mjesec dana do godine te da će o tome danas dati konačnu riječ.

Stanić je zamolio ove blesnike da štrajkom ne nanose novu štetu svom zdravlju.

-Ono o čemu se nismo uspjeli dogovoriti jeste dodjela invalidskog statusa dijaliziranim pacijentima, jer to pitanje nije u našoj nadležnosti - istakao je Stanić i najavio da će u narednih godinu dana biti otvoreni centri za hemodijalizu u Foči i Trebinju, kao i da će biti rješeno pitanje dodjele socijalnih primanja.

-Došlo je do miješanja socijalnog i invalidskog statusa. Socijalni status jeste u našoj nadležnosti, jer tuđu njegu i pomoć pacijenti dobijaju na osnovu pregleda komisije koja utvrđuje u kakvom stanju se pacijenti nalaze - pojasnio je Stanić, te kaže da je čudno da gotovo nijedan pacijent, koji je na hemodijalizi, nije ostvario to pravo, što znači da su previsoki kriterijumi nadležne komisije.

Što se tiče sticanja invalidskog statusa, koji je u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, on kaže da će s nadležnima utvrditi koji je postupak za dobijanje invalidskog statusa i o tome pisanim putem informisati Udruženje.

NIKO NIJE ODBIO TERAPIJU

Nijedan pacijent prijedorskog centra za hemodijalizu danas nije odbio terapiju, izjavio je Srni načelnik ocvog centra LJubomir Vuković.

"Jutros u 7.00 časova redovno je uključena kompletna smjena koja treba da se danas dijalizira. Niko kod nas nije odbio dijalizu", kazao je Vuković.

On je naveo da se od 7.00 do 8.00 časova pred centrom okupilo desetak pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize.

"Razgovarali smo i dio njih koji je danas na programu doći će u podne, a ostali će doći sutra. To su razumni ljudi, svjesni da odbijanjem hemodijalize samo sebi prave problem i da ima drugih načina kako da se izbore za svoja prava, a o tome neka odluče nadležna ministarstva", dodao je Vuković.

Prijedorski centar za hemodijalizu trenutno ima 75 pacijenata, od kojih 12 iz Sanskog Mosta /FBiH/, a 63 iz grada Prijedora i iz opština prijedorske regije.

BUBREŽNI BOLESNICI ŠTRAJKOM DOBILI ODGOVORE NA ZAHTJEVE

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić odgovorio je danas pismeno na gotovo sve zahtjeve Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS, što je bio uslov da prekinu štrajk i krenu na dijalizu.

Stanić je došao ispred Centra za dijalizu u Banjaluci, gdje se okupio jedan broj ovih bolesnika te obrazložio da je njegov resor dao odgovor na devet i po od 10 postavljenih zahtjeva, dok preostali nije u njihovoj nadležnosti.

Ipak, angažovali su se i da bi sa članovima komisije Fonda PIORS-a i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ispunili i zahtjev koji se odnosi na dobijanje statusa invalidnosti.

Ta procedura sada će ići ubrzano, obećao je Stanić, navodeći da je sve dogovoreno.

Upitan ko je odgovoran za situaciju da su hronični bubrežni bolesnici štrajkom morali tražiti svoja prava, Stanić je rekao da niko nije kriv, jer su se, tvrdi, zahtjevi "rješavali“, ali je bilo problema u razumijevanju socijalnog i zdravstvenog pitanja.

Predsjednik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Goran Ljuboja potvrdio je da su dobili pismeno obećanje od ministra da će njihovi problemi biti riješeni, na čemu su i insistirali, nakon što su jutros počeli štrajk.

On kaže da je priritet bilo rješavanje statusa invalida, te zahvaljuju ministru što je dao obećanje da će i ostali zahtjevi biti riješeni.

Hronični bubrežni bolesnici traže da im se prizna status invalida i omogući određena naknada za invaliditet, koji je nastupio kao posljedica bolesti, da se transplantacija podigne na viši nivo, kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju.

Njihov zahtjev je i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS-a, da se troškovi prijevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prijevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja, te otvaranje dijaliznih centara u Foči i Trebinju i neophodni lijekovi nakon transplantacije bubrega.

Obećanje je ministra da će sva ova pitanja biti rješavana, a posebno se to odnosi i na podizanje transplantacije na viši nivo, jer je ona najvažnije pitanje za bubrežne bolesnike.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije