Društvo

Počelo odbrojavanje do petog Pecka Outdoor festivala (VIDEO)

Počelo odbrojavanje do petog Pecka Outdoor festivala (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Počelo odbrojavanje do petog Pecka Outdoor festivala

MRKONJIĆ GRAD - Još nekoliko dana ostalo je do početka petog Pecka Outdoor festivala, koji se održava 6. i 7. jula u selu Pecka kod Mrkonjić Grada.

Naime, Pecka Outdoor festival je dvodnevni festival aktivnog boravka u prirodi uz brojne sportsko-rekreativne i zabavno-edukativne sadržaje za sve uzraste, koji se organizuje u selu Pecka, opština Mrkonjić Grad.

Sadržaji ovog festivala su brojni, a među njima su razne aktivnosti poput pješačenja, biciklizma, sportskog penjanja na stijenama i bolderu, kanjoninga, upoznavanja ljekovitog i jestivog bilja i gljiva, a tu su i sportske i edukativne aktivnosti prilagođene djeci, muzički i zabavni program, sajamski program posvećen outdoor opremi, te 'Šareni market' na kojem se predstavljaju domaći proizvodi i proizvođači, a sve u znaku zdravih životnih stilova i u skladu sa prirodnim okruženjem.

Boro Marić, direktor ovog festivala, kazao je da on nudi bogat program za sve generacije, te je pozvao sve građane da dođu u Pecku za vikend.

"Veliko mi je zadovoljstvo da najavim jubilarni, peti Pecka Outdoor festival. Da nismo, nažalost, dvije godine imali pauzu ovo bi bio sedmi festival, ali zbog pandemije koja nas je zadesila dvije godine smo pauzirali, a mi smo taj period iskoristili i uložili u infrastrukturu, mostove, igrališta, amfiteatar", kazao je Marić, dodajući da, osim pet godina festivala, obilježavaju i jubilej od deset godina rada u ovom selu.

"Mi smo udruženje, te ovo nije komercijalni, nego promotivni festival koji skreće pažnju na sela koja su u okruženju, a koja su pravi biser prirode. Ovaj festival je u stvari dan otvorenih vrata, koji svim posjetiocima pruža priliku da vide kako svoje slobodno vrijeme tokom čitave godine mogu da provedu u selu Pecka", kazao je Marić, dodajući da su tokom svih ovih godina mnogo radili na promociji festivala.

"To je jedan od najvažnijih i najsnažnijih događaja što se tiče promocije. Svake godine se okupljaju brojni građani koji žele aktivno provesti dan ili vikend sa svojom porodicom, ali i pojedinci koji vole prirodu. Ovogodišnji festival nam donosi šarenilo aktivnosti i zabave", kazao je Marić te dodao da na početku nije bilo nijedno seosko domaćinstvo koje se bavilo turizmom, a sada ih ima pet.

Kako je s ponosom rekao, zaštićen je i izvor Sane.

Ana Lakić, član organizacionog tima i predstavnik Turističke organizacije RS, ističe da je ovogodišnji festival, kao i svake godine, organizovan uz podršku grada Banjaluka.

"Kotizacija za učešće na festivalu se plaća, dok je sam ulaz, kao i prevoz, besplatan. Prevoz autobusom je organizovan uz podršku grada Banjaluka, a na samom festivalu nas očekuju brojni sadržaji za sve građane, od onih najmlađih do najstarijih", kazala je Lakićeva.

Dragica Delić, viši asistent na PMF UNIBL, voditeljka pratećih edukativnih radionica, ističe da se ovogodišnja radionica koju će voditi studenti ovog fakulteta naziva "Mali eko-istraživači" i namijenjena je najmlađima.

"Trudimo se da naučne teme približimo najmlađim učesnicima festivala kroz edukativne radionice. One se uglavnom sastoje od uvodnog dijela gdje mi njima rastumačimo osnovne pojmove, obavezan dio je praktični dio gdje oni imaju neke svoje male projekte koje na kraju nama predstave. Ovogodišnja radionica zove se 'Mali eko istraživači', a tema su obnovljivi izvori energije, tako da ćemo se potruditi da ovu kompleksnu temu čak i za nas istraživače približimo najmlađim učesnicima", kazala je Delićeva.

Damjan Šodolović iz Planinarsko-alpinističkog kluba "Summit" Banjaluka, voditelj aktivnosti pješačenja, ističe da je izvor Sane centar ovog dešavanja.

"Po mom mišljenju, najbitniji događaj je obilazak samih izvora rijeke Sane te ovom prilikom pozivam sve građane da dođu i zajedno s nama spoznaju čari ove rijeke. Takođe, bitno je navesti da su sve staze lijepo uređene i, najbitnije, sigurne", kazao je Šodolović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije