Društvo

Pilula za dan poslije sve traženija

Pilula za dan poslije sve traženija
Pilula za dan poslije sve traženija

BANJALUKA, SARAJEVO - Sve više djevojaka odlučuje se na uzimanje pilule za dan poslije, hitne kontracepcije nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Potvrdili su ovo u većini bh. apoteka u kojima može da se nabavi, navodeći da su djevojke često neinformisane o ovom preparatu.

"U apotekama djevojke često traže da kupe kontracepciju za hitne slučajeve. Hitna medicinska kontracepcija je hormonska tableta, dakle lijek sa svojim korisnim, ali i neželjenim dejstvima", kazala je Sanja Bućan, šef Centralne apoteke u Banjaluci, dodajući da je za ovaj lijek obavezan recept ginekologa.

Branka Krstović, farmaceut u "Apotekama Sarajevo", potvrdila nam je da je u odnosu na raniji period upotreba ovih pilula povećana, te dodala da ovaj lijek upotrebljavaju žene različite životne dobi, ne samo mlađe osobe.

"Potrebna je preporuka ginekologa ili recept za korištenje pilule, naročito za mlađe osobe koje prvi put uzimaju hormonalnu terapiju. Dešavalo se da magistar farmacije ne izda ovakav lijek zbog neinformisanosti pacijentica", pojasnila je Krstovićeva.

U dobojskoj apoteci "Beladona" rekli su da njihovo dosadašnje iskustvo govori da se radi o prodaji jednog do dva pakovanja pilula za dan poslije mjesečno.

"Bilo je slučajeva da ovaj preparat nije izdat. Na primjer, pacijentica nije imala odgovarajuću preporuku, a pored toga, u razgovoru je utvrđeno da je djevojka u toku menstrualnog ciklusa već koristila taj preparat. Savjetovana je posjeta ginekologu i drugi vidovi zaštite od začeća", kazali su nam u ovoj apoteci.

Feđa Omeragić, ginekolog ordinacije "Omeragić" iz Tuzle, govoreći o našem tržištu, je kazao da je negativna strana hormonske kontracepcije laka dostupnost, čak i bez ljekarskog recepta, kao i uzimanje na vlastiti rizik i vlastitu odgovornost. On je naglasio da pilule za dan poslije ne štite od spolno prenosivih bolesti, te da ona ima svoja ograničenja u zaštiti.

"Ova metoda je najprihvatljivija unutar nekoliko sati po nezaštićenom seksualnom odnosu, a sa svakim satom koji odmiče efikasnost tog lijeka se smanjuje, kao što se smanjuje i njena efikasnost u slučaju metaboličkih problema", pojasnio je Omeragić, dodajući da se ova terapija najviše primjenjuje kod mladih parova, koji su stupili prvi ili jedan od prvih puta u seksualne odnose.

Kao jedan od uzroka sve većeg korištenja ovog lijeka, Omeragić vidi učestalije i lakše stupanje u spolne odnose, ali i odsustvo želje da se prije stupanja obavi razgovor, te posjeti ginekolog nakon stupanja u odnose.

"Moj momak i ja imali smo nezaštićen seksualni odnos, pa sam već sljedećeg jutra otišla ginekologu, koji mi je propisao pilule za dan poslije. Nekoliko sati nakon što sam ih popila počela sam osjećati jaku mučninu, a dobila sam i proliv. Menstruacija je uslijedila nakon četiri dana", kazala je Banjalučanka koja je željela da ostane anonimna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije