Društvo

Pčelarima sa invaliditetom olakšan put do kupaca

Pčelarima sa invaliditetom olakšan put do kupaca
Foto: Velibor Tripić-Arhiva | Pčelarima sa invaliditetom olakšan put do kupaca

BANJALUKA - Žrtve mina, odnosno osobe sa invaliditetom koje se bave pčelarstvom, od sada će imati mogućnost da svoj med prodaju i putem interneta, ali i da se informišu o svim novinama iz svijeta pčelarstva na jednom mjestu.

Naime, UDAS iz Banjaluke, koji okuplja žrtve mina, amputirce i članove njihovih porodica, zajedno sa partnerima kreirao je sajt Pčelica (www.pcelica.rs.ba), koji je ujedno i prva platforma u Bosni i Hercegovini koja je primarno namijenjena pčelarima sa invaliditetom iz Republike Srpske i Federacije BiH, a kako ističu iz ove organizacije, glavni cilj je osnaživanje pčelara žrtava mina.

"Cilj nam je da veb-platforma bude koristan servis za naše članove, pčelare sa invaliditetom, putem kojeg će moći da unapređuju znanje, raz-mjenjuju korisna iskustva i prakse, te uspostavljaju umrežavanje sa drugim pčelarima u zemlji i regionu. Na platformi svi ljubitelji meda i drugih proizvoda od meda mogu da kupe med visokog kvaliteta", istakli su iz UDAS-a za "Nezavisne novine".

Putem pomenute platforme domaći med i drugi pčelinji proizvodi se mogu kupiti uz samo par klikova i uz odabir željenog pčelara, čime se pomaže ostvarivanje prihoda korisnicima i njihovim porodicama.

"Riječ je o proizvodima naših korisnika, žrtava mina, osoba sa invaliditetom. Zainteresovani kupci mogu direktno kontaktirati s korisnikom i kupiti med ili mogu pozvati UDAS i izraziti želju od kojeg pčelara žele da kupe med i druge pčelinje proizvode. Svi prihodi od prodaje meda isključivo idu pčelarima, žrtvama mina, i na taj način obezbjeđuju se dodatni izvori prihoda korisnicima", rekli su oni.

Ističu da kroz aktivan rad u pčelarstvu njihove korisnike u lokalnim zajednicama prepoznaju kao pčelare, a ne samo kao osobe sa invaliditetom.

"Bavljenje pčelarstvom podrazumijeva rad u prirodi, a same pčele imaju rehabilitaciono svojstvo na čovjeka, tako da je koncept pčelarstva za naše korisnike višestruko koristan", naveli su iz ove organizacije.

Kako bi priča bila potpuna, osnovano je i Udruženje pčelara sa invaliditetom i žena "Pčelica", koje do sada broji 67 korisnika, žrtava mina i amputiraca iz Srpske, a član udruženja može postati osoba sa invaliditetom koja se bavi pčelarstvom ili koja želi u narednom periodu da pokrene biznis na tom polju, kao i pčelari bez invaliditeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije