Društvo

Otvoren Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini

Otvoren Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini
Foto: UNIBL | Otvoren Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini

BANJALUKA - Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini otvoren je u petak na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Naime, Centar su otvorili rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, prorektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Lej Tang, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić i direktor Inovacionog centra za razvoj biomedicinskih tehnologija Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Ljang Džou.

Riječ je o Centru koji zajednički otvaraju Univerzitet u Banjaluci i Šangajski univerzitet za medicinu i zdravstvene nauke, a na osnovu Sporazuma o saradnji koji su 11. januara potpisali Gajanin i rektor Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke Vu Tao.

Na otvaranju je istaknuto da će ovaj centar doprinijeti da se u Republici Srpskoj uspostavi moderan zdravstveni sistem koji će moći da prati nova tehnološka dostignuća u Evropi i svijetu.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS, istakao je da će Inovacioni centar za međunarodni transfer tehnologija u biomedicini biti regionalni centar za transfer tehnologija u oblasti medicine i zdravstvenih nauka.

On je čestitao rektoru Banjalučkog univerziteta Radoslavu Gajaninu i dekanu Medicinskog fakulteta Ranku Škrbiću jer su, kako je naveo, zadržali visoke kompetencije ovog fakulteta, što pokazuje sve veći broj zainteresovanih studenata za ovaj fakultet.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, kazao je da je otvaranje ovog centra rezultat dobre saradnje sa Šangajskim univerzitetom, koja je uspostavljena ranije.

"Tokom naše posjete ovom univerzitetu vidjeli smo najnovija tehnološka rješenja posvećena unapređenju tretmana pacijenata u različitim kliničkim disciplinama. Očekujemo da ta tehnološka rješenja koja se već primjenjuju u zdravstvenim ustanovama u Kini budu dostupna na našem medicinskom fakultetu, odnosno našim vodećim zdravstvenim ustanovama", naglasio je Gajanin.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, ističe da će otvaranje ovog centra donijeti velike benefite, ali i unaprijediti razvoj medicine i zdravstva u Srpskoj primjenom svega onoga što se u Kini već primjenjuje.

Ljang Džou, direktor Inovacionog centra za razvoj biomedicinskih tehnologija Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke,  izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da bude dio uspostavljanja Inovacionog centra u Banjaluci, koji će biti glavni na Balkanu kada je riječ o međunarodnom transferu savremenih tehnologija.

"Ovo će biti dobra polazna tačka kada je riječ o obrazovanju kadrova, razmjeni iskustava, ali će unaprijediti i dalji razvoj saradnje dvije zemlje", rekao je Tang.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije