Društvo

Osveštan hram kod Ribnika, kum Aleksandar Vulin

Osveštan hram kod Ribnika, kum Aleksandar Vulin
Foto: Borislav Zdrinja | Osveštan hram kod Ribnika, kum Aleksandar Vulin

RIBNIK - U selu Sitnica kod Ribnika danas je osveštan Hram Svetog proroka Ilije, čija je gradnja počela 2008. godine, a temelji osveštani godinu kasnije na Ilindan.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da je ovo izuzetan, nesvakidašnji dan jer je "osvijetljen ovaj hram vječnog života da bude na potrebu srpskog naroda u ovom mjestu, u napaćenoj Eparhiji bihaćko-petrovačkoj".

Episkop Sergije je istakao da je veliki dobrotvor koji je pomogao da ovaj hram bude završen i kum ove svetinje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je ovim povodom odlikovan Ordenom mučenika bihaćko-petrovačkih.

"Učinili ste veliko djelo i Vi, ali i mnogi drugi. Gospod nam je darovao ovaj dan da se u njemu radujemo i veselimo. Dužni smo da blagodarimo Bogu što nam je omogućio da ovako grešni imamo gdje da se molimo za sav srpski rod. Neka Bog blagoslovi da ovaj narod istrajava uprkos svim iskušenjima i nedaćama", poručio je episkop Sergije.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da "svaki čovek treba bar delom da vrati ono što je dobio od zemlje iz koje je došao, te da je pomoć u izgradnji Hrama Svetog proroka Ilije u Sitnici kod Ribnika njegov način da zahvali Manjači, Zmijanju, Sitnici i celoj Republici Srpskoj".

"Mi znamo ko smo i odakle smo, znamo zašto živimo i zašto trajemo. Radujem se što sam mali deo ovog velikog hrama. Ovde će se deca krštavati, ovde će se neko venčati, neko upokojiti, ali ovde ćemo se uvek sabirati", rekao je Vulin.

Osveštanju hrama prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i episkop slavonsko-pakrački Jovan i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog, episkop novobrdski Ilarion.

Prisustvovali su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, kao i ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnici okolnih opština i brojni vjerni narod.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su institucije Republike Srpske obnovile i izgradile više od 1.000 hramova širom Srpske.

"Pomogli smo gradnju nekoliko manastira, a jednako smo opredijeljeni da pomognemo i gradnju vrtića Srpske pravoslavne crkve, jer je sasvim normalno da sarađujemo sa našom crkvom", rekao je Dodik.

On je naglasio da je ovo veliki dan, te posebnu zahvalnost izrazio potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu, koji je kum i najveći priložnik hrama.

Željka Cvijanović je rekla da je obaveza i u budućem periodu da se gradi i modernizuje svaki dio Srpske, a da je ovaj događaj pokazao da je narod okupljen oko Srpske pravoslavne crkve, te da je to formula očuvanja Republike.

"Zahvalna sam im na svemu tome. Zahvalnost ide i Vladi Republike Srpske i Vladi Srbije, koje su dale ogroman doprinos kada je riječ o izgradnji hrama i mislim da je to prepoznato od stanovnika ovdje", kazala je Cvijanovićeva.

Dodik, Cvijanovićeva i Budimir položili su i vijenac na spomenik poginulim i umrlim borcima mjesne zajednice Sitnica u Ribniku u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije