Društvo

Osam lokalnih zajednica udružilo se protiv rudarenja litijuma na Majevici

Osam lokalnih zajednica udružilo se protiv rudarenja litijuma na Majevici
Foto: Pixnio/Ilustracija | Osam lokalnih zajednica udružilo se protiv rudarenja litijuma na Majevici

Načelnici i gradonačelnici osam lokalnih zajednica - Lopare, Tuzla, Brčko distrikt BiH, Čelić, Ugljevik, Teočak, Bijeljina i Sapna - sastali su se da bi razgovarali i uskladili mjere djelovanja kada je riječ o borbi protiv rudarenja litijuma na Majevici.

Predstavnici osam lokalnih zajednica potpisali su zajedničku izjavu.

“Izričito se protivimo otvaranju rudnika litijuma i drugih pratećih elemenata na Majevici. Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za život ljudi i okoline i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima”, kazao je Rado Savić, načelnik Lopara.

“Sve daljnje aktivnosti” navodi se u potpisanoj izjavi, “zajedno ćemo organizovati i nastupati prema višim nivoima vlasti i međunarodnim predstasvnicma”. Podsjetili su i ovoga puta na potencijalnu katastrofu koja prijeti ovoj regiji.

“Reperkusije po zdravlje su zaista velike, što je i dokazano. Pitanje je koliko će moguće biti i živjeti poslije na tom prostoru. Turizam i litijum ne idu zajedno, biće ugrožena poljoprivreda, akvakultura - život u tom radijusu neće biti moguć”, upozorio je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčkog.

Almir Šuta, sekretar Gradske uprave Grada Tuzla, podsjetio je na njihovu deklaraciju od 4. septembra kojom se izražava oštro protivljenje eksploataciji litijuma na području Majevice: “U tom pogledu na današnjem sastanku smo se dogovorili da će svih ovih osam jedinica lokalne samoupave zajednički nastupati”.

Ova izjava nas obavezuje da zajednički nastupamo u kasnijim situacijama koje se eventualno mogu dogoditi, naveli su akteri sastanka. Poručili su i da će svaki pokušaj rudarenja na Majevici zajednički osporiti radi očuvanja života mještana i prirodnih bogatstava ovog područja, prenosi Federalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije