Društvo

Oglasio se Fond o akciji "Luna" i spornim respiratorima

Oglasio se Fond o akciji "Luna" i spornim respiratorima
Foto: Velibor Tripić | Oglasio se Fond o akciji "Luna" i spornim respiratorima

BANJALUKA – Sva roba, uključujući i respiratore, naručena je prema zahtjevu Republičkog štaba za vanredne situacije, tvrde u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, povodom jučerašnje policijske akcije "Luna".

Iz Fonda su naveli da su u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 24. marta 2020. godine bili ovlašteni  da sprovode postupke javne nabavke sredstava za održavanje higijene, medicinskih sredstava i zaštitne opreme za potrebu zdravstvenog sistema zbog pandemije virusa korona, te da je nabavka svih roba imala oznaku "hitno".

Podsjećamo, akcijom "Luna" koju je juče vodila SIPA pretresene su prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i prostorije firme "Medietik" u Banjaluci, zbog, kako je ranije potvrđeno, ispitivanja sklopljenih milionskih ugovora FZO sa firmom "Medietik" tokom pandemije virusa korona.

Pored toga, navodno je pretresena i kuća u kojoj živi Dejan Kusturić, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja.

Iz Republičkog javnog tužilaštva su naveli da je Fond zdravstvenog osiguranja RS od ponuđača "Medietik" nabavio 165 respiratora, koji su isporučeni zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, od kojih 85 respiratora nije pogodno za upotrebu kod pacijenata.

Takođe, naveli su da je nabavkom respiratora i medicinske opreme firma "Medietik" ostvarila prihod u visini od oko 12 miliona KM, dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona KM. Direktor firme "Medietik" u to vrijeme bio je Željko Babić, muž Ane Trišić Babić, savjetnice Milorada Dodika, predsjednika RS.

Iz Fonda navode da respiratori nisu bili nabavljeni na vrijeme, pacijenti koji su imali teške respiratorne simptome usljed virusa korona mogli su se naći u životno ugroženoj situaciji.

"Nedostatak ovih aparata bi značio da ljekari ne bi mogli adekvatno da pruže neophodnu podršku pacijentima sa otežanim disanjem, što bi značajno povećalo rizik od smrtnih ishoda. Ovako su spriječeni scenariji u kojima bi život pacijenata zavisio od dostupnosti opreme, što je bio slučaj u mnogim zemljama svijeta. Važno je naglasiti da je hitnost situacije, uzrokovana pandemijom, diktirala vrstu postupaka javnih nabavki. Ovakve okolnosti su bile u skladu sa stavovima Agencije za javne nabavke BiH, koja je nadležna za praćenje primjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koji i predviđa više vrsta postupaka nabavki", dodaju oni.

Ističu da je za svaki respirator postojalo prethodna potvrda zdravstvene struke da je za tu namjenu, bilo da se radi o intezivnoj njezi ili o liječenju u kućnim uslovima.

"Osim toga, dobavljači preko kojih su nabavljeni respiratori su imali dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i to za datu djelatnost, kao i potrebne sertifikate. Za sve respiratore koji su nabavljeni i isporučeni bolnicama, nijedna bolnica nije vratila respirator, niti je ukazala da neki respirator nije adekvatan.  Iako je sav fokus javnosti na vršiocu dužnosti direktora Fonda Dejana Kusturića koji se našao na ovoj poziciji i u tom izazovnom periodu, želimo da naglasimo da je misija Fonda kao i sve aktivnosti koje kao institucija sprovodi usmjerene su na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, nezavisno od toga ko rukovodi institucijom. Sa istom posvećenošću i odgovornošću, Fond bi ponovo donosio iste odluke u sličnoj situaciji kako bi zaštitio zdravlje naših građana", kazali su iz Fonda.

Naveli su da su predstavnici FZO RS u potpunosti sarađivali sa istražiocima i obezbijeđeno im je sve što su i tražili.

"U slučaju potrebe, to ćemo činiti i ubuduće, jer je u cilju FZO RS kao javne institucije da se postupak koji se vodi što prije okonča i da nadležne institucije efikasno obave svoj posao.   O nabavkama koje smo sprovodili tokom pandemije virusa korona, takođe, podsjećamo, da smo pravovremeno informisali javnost", zaključuju iz Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije