Društvo

Održana Neretva MEDIA Regata: "Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo"

Održana Neretva MEDIA Regata: "Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo"
Foto: Ustupljena fotografija | Održana Neretva MEDIA Regata: "Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo"

KONJIC - U Rafting centru Džajića buk u Konjicu proteklog vikenda održana je 9. Neretva MEDIA Regata pod sloganom "Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo".

Ovaj događaj, koji već devet godina organizuje Udruženje građana "Zelena rijeka", okupio je brojne medijske kuće i zaljubljenike u prirodu, promovišući očuvanje životne sredine i turističke ljepote Konjica.

Organizacija događaja podržana je od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te kompanije Eko Život d.o.o. iz Tuzle koji se aktivno bavi ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenju okoliša i života.

Pored toga želimo da se zahvalimo i prijateljima Regate, kompanijama JP BH Pošta, mesnoj industriji Madi d.o.o. iz Tešnja i brendu Cafe Brazil.

Udruženje građana "Zelena rijeka" osnovano je 2011. godine u Konjicu s ciljem zaštite životne sredine, naročito vodenih površina ovog područja.

Aktivno radi na održavanju prirodne ravnoteže flore i faune rijeke Neretve, Boračkog jezera, Jablaničkog jezera, kao i planinskih dijelova opštine Konjic.

Jedan od najznačajnijih projekata Udruženja jeste organizacija tradicionalne Neretva MEDIA Regate, koja promoviše rafting na rijeci Neretvi, skreće pažnju na probleme vezane za Neretvu, te upoznaje javnost sa turističkom ponudom Konjica i lokalnih kompanija.

Osnovni ciljevi Regate su ukazivanje na značaj očuvanja okoline kroz razne aktivnosti, pogotovo posljednje 2 godine kada je sve više intenzivirana izgradnja mini hidrocentrala na rijeci Neretvi.

Pored toga jedan od ciljeva je svakako i promocija turističkih ljepota Konjica kao turističke destinacije.

Ove godine, 9. Neretva MEDIA Regata okupila je 49 učesnika iz 23 medijske kuće širom Bosne i Hercegovine, uključujući TV i radio stanice, predstavnike printanih medija i online portala. Tokom proteklih osam godina, preko 80 medija iz Bosne i Hercegovine i regije učestvovalo je u ovom događaju.

Ovogodišnja novina bila je organizacija raftinga bez takmičarskog karaktera, omogućivši učesnicima da maksimalno uživaju u ljepotama rijeke Neretve i okoline. Takođe, uveden je noćni rafting spust u dužini od 600 metara, koji je oduševio sve prisutne i planira se zadržati kao tradicionalna aktivnost.

"Naš slogan 'Od prirode uzimamo, prirodi vraćamo' oslikava našu posvećenost očuvanju prirodnih resursa. Zahvaljujemo se svim učesnicima i medijima na njihovoj nesebičnoj podršci i radu na očuvanju prirodnih ljepota Hercegovačko-neretvanskog kantona," izjavila je Nejla Ramović, članica organizacijskog tima.

Pozivamo sve učesnike, ljubitelje prirode i adrenalinskog sporta da podrže rad našeg udruženja i postanu članovi.

Na taj način mogu aktivno učestvovati u svim aktivnostima Udruženja, uključujući i godišnje čišćenje korita rijeke Neretve. Zajedno možemo napraviti značajne korake ka očuvanju naše prirode i stvaranju održive budućnosti.

Više informacija o članstvu možete pronaći na web stranici www.zelenarijeka.ba.

Radujemo se obilježavanju jubilarne 10. Neretva MEDIA Regate sljedeće godine, kada ćemo ponovo ugostiti brojne medijske kuće i ljubitelje prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije