Društvo

Odgođena primjena novog sistema: Građani BiH neće morati čekati po 10 sati na granici

Odgođena primjena novog sistema: Građani BiH neće morati čekati po 10 sati na granici
Foto: N.N. | Odgođena primjena novog sistema: Građani BiH neće morati čekati po 10 sati na granici

SARAJEVO - Primjena novog sistema provjere ulaska i izlaska iz Evropske unije (EES) je odgođena, nakon što su Njemačka, Francuska i Nizozemska saopštile da još nisu spremne za njegovu punu primjenu od 10. novembra.

Odluka o načinu uvođenja novih mjera na granici, koje podrazumijevaju skeniranje lica i provjeru otiska prsta, bit će donesena narednih dana, a najvjerovatnije će se to raditi postepeno.

Ovu informaciju potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU, na kojem se govorilo i o ovom pitanju.

Prema njegovim izjavama, primjena novog sistema neće startati i odgođena je jer, u prevodu, EU nije spremna da operativno provede EES. Stoga neće biti graničnih redova prema Hrvatskoj, a radi se o sistemu koji je prijetio da putnike iz BiH zavije u crno.

"Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sada se vodi rasprava je li centralni sistem na razini EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prijelazima u svim državama odjednom", kazao je Božinović.

Primjena novog sistema provjere ulaska i izlaska iz Evropske unije (EES) je odgođena, nakon što su Njemačka, Francuska i Nizozemska signalizirale da još nisu spremne za njegovu punu primjenu od 10. novembra.

Bh. institucije tako su dobile malo dodatnog vremena, kako bi s organima susjedne Hrvatske i EU pokušale dogovoriti otvaranje dodatnih graničnih prijelaza s potrebnim službama za kontrolu roba pri izvozu iz BiH, prenosi Avaz.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH već u kontinuitetu upozoravaju da će, uvođenjem novih mjera na granici Šengena i EU, izvoz koji se odvija preko Gradiške i Bijače biti dodatno usporen, a domaća ekonomija suočena s gubicima zbog kašnjenja.

Zato je iz STKBiH od Savjeta ministara BiH nedavno zatraženo da se hitno, u saradnji s organima Hrvatske i EU, obezbjedi prekategorizacija prelaza Svilaj i Izačić u prelaze sa svim inspekcijskim kontrolama.

"Moramo to postići. U četvrtak smo imali i sastanak s predstavnicima Ambasade Hrvatske, gdje smo dodatno apelirali na otvaranje dodatnih prijelaza i da oni, kako zbog naše tako i zbog svoje ekonomije, podrže naše napore i budu naši lobisti pred Evropskom komisijom", kazao je za Avaz predsjednik STKBiH Vjekoslav Vuković.

Na potezu su državne komisije za granicu BiH i Hrvatske, a STKBiH je dostavila sve argumente zbog kojih je prekategorizacija Svilaja i Izačića nužnost, a koja, između ostalog, sadrži i podatke o frekventnosti saobraćaja između dvije države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije