Društvo

Obilježene 32 godine uspješnog rada Poljoprivrednog fakulteta

Obilježene 32 godine uspješnog rada Poljoprivrednog fakulteta
Foto: Srna | Obilježene 32 godine uspješnog rada Poljoprivrednog fakulteta

BANJALUKA - Poljoprivredni fakultet u Banjaluci uspješno posluje već 32 godine, a ističe se i u međunarodnim projektnim aktivnostima, gdje su nastavnici i saradnici ove visokoškolske ustanove izuzetno cijenjeni, istakao je danas rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Gajanin je naglasio da su kadrovi sa ovog fakulteta najuspješniji kada je riječ o prolascima na konkursima za finansiranje projekata.

"Studiranje na Poljoprivrednom fakultetu je apsolutno opravdano. Izdvajanje Vlade Republike Srpske za poljoprivredu je najveće u odnosu na sve grane privrede. Oni koji se opredijele da unapređuju poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj imaju zagarantovan uspjeh i zbog adekvatnog plasmana proizvoda, ali i zbog značajnih podsticaja", rekao je Gajanin novinarima pred početak svečanosti povodom 32 godine rada fakulteta i promocije diplomaca prvog i drugog ciklusa studija.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać istakao je da resorno ministarstvo intenzivno podržava Poljoprivredni fakultet, sa kojim učestvuje u brojnim aktivnostima.

"Raduje me da je poraslo interesovanje za upis studenata na ovaj fakultet jer to osigurava budućnost Republike Srpske u proizvodnji hrane. Države koje samostalno mogu da proizvedu hranu i energiju biće sve značajnije na globalnom planu", naglasio je Bursać.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević naveo je da je ove godine upisano 65 studenata na sva tri ciklusa studija, odnosno 25 na prvi, 37 na drugi i tri na treći ciklus studija.

"Ove godine imamo trend rasta u odnosu na prošlu, te 65 studenata ukupno za naš fakultet je od značaja za Srpsku, s obzirom na to da je mnogo poljoprivrednih fakulteta u Srpskoj, ali i FBiH. Mislim da smo upisali dovoljan broj da ne napravimo hiperprodukciju kadra", rekao je Kovačević.

Najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,1 Ana Ivančević rekla je da je njeno usmjerenje bilo zaštita bilja, te smatra da je herbologija bitna nauka, s obzirom na to da su korovi jedni od uzročnika najveće štete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na svečanosti je promovisan 41 diplomirani inženjer poljoprivrede i 13 mastera, te dodijeljena priznanja i nagrade onima koji su doprinijeli razvoju Poljoprivrednog fakulteta, piše Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije