Društvo

Obilježene 32 godine od ubistva Srba

Obilježene 32 godine od ubistva Srba
Foto: Srna | Obilježene 32 godine od ubistva Srba

SREBRENICA - U Crkvi Svete Ognjene Marije u Podravanju kod Srebrenice danas je služen parastos za 60 srpskih vojnika i civila iz ovog sela, od kojih su 32 poginula na današnji dan 1992. godine.

Članovi porodica stradalih, mještani, delegacije opštine, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, kao i Boračke organizacije Bratunca položile su cvijeće kod spomen-ploče poginulima, koja je postavljena na zid hrama.

Među ubijenim prije 32 godine u Podravanju osam je članova porodice Perendić, po sedam Marinković i Šarac, te po četiri Nikolić i Jovanović.

Potpredsjednik opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je prije 32 godine u Podravanju počinjen masovni zločin nad Srbima za koji niko nije procesuiran ni pred Haški tribunal, niti pravosuđem BiH, prenosi Srna.

"Žalosno je da za zločin nad Srbima u Podravanju, kao i za brojne druge zločine počinjene nad srpskim civilima u Srebrenici i okolini, niko od Bošnjaka nije odgovarao, dok su za stradanje bošnjačkih vojnika Srbi kažnjeni sa više od 1.000 godina zatvora, što pokazuje da međunarodni i domaći sudovi i tužilaštva rade pristrasno, optužujući samo Srbe. Srpski narod je izgubio povjerenje u njihov rad", istakao je Milovanović.

Više od polovine ubijenih u Podravanju bili su civili žene, starci, djeca, nepokretne i slijepe osobe.

Na današnji dan prije 32 godine jake muslimanske snage iz Srebrenice i Žepe opkolile su razuđeno planinsko selo Podravanje i njegove zaseoke, presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima i krenule u artiljerijsko-pješadijski napad. Naoružani muškarci pružili su otpor i borba je trajala cijeli dan. Ubijena su 32 mještanina, a nakon borbe prsa u prsa u večernjim časovima mali broj preživjelih, među kojima i neki lakše ranjeni, probili su se i uspjeli živi da izađu iz okruženja.

Grupa srpskih boraca iz ovog sela bila je u okruženju i dok su imali vezu sa nadležnom komandom tražili su da ih gađa i pobije artiljerija Vojske Republike Srpske da ne bi živi pali u ruke neprijatelju.

Srećom, izdržali su do noći i preživjeli jer su se uspjeli izvući zahvaljujući dobrom poznavanju konfiguracije terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije