Društvo

Obdukcija tijela iz jablaničke kataklizme: 20 žrtava usmrtili mulj i stijene, nije voda

Obdukcija tijela iz jablaničke kataklizme: 20 žrtava usmrtili mulj i stijene, nije voda
Foto: Tanjug/AP | Obdukcija tijela jablaničke kataklizme: 20 žrtava usmrtio mulj i stijene, nije voda

TREBINJE - Forenzičari iz Trebinja i Foče, dr Dražen Damjanjuk i dr Boris Pejić, identifikovali su i obdukovali dvadeset ljudi stradalih u jablaničkoj kataklizmi.

"Nijedan od njih nije imao klasično utapanje, već su svi stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem, ili su stradali od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima", kazao je Damjanjuk za "Nezavisne novine", potvrdivši da ni on, ali ni njegov kolega, nisu ustanovili nijedno klasično utapanje.

Damajnjuk i Pejić su radili po spiskovima nestalih Jablaničana, pa je Damjanjuk obdukovao i bračni par koji je pronađen zagrljen u smrti, Perić je radio na lešu nastradale trudnice u sedmom mjesecu trudnoće, ali su, kako kažu, i jedan i drugi, iako su do sada radili na brojnim "teškim slučajevima", ovaj posao uradili sa dosta teških emocija.

"Nas dvojica smo obradili i osam leševa iz jedne iste familije, iz koje je ostao samo jedan dječačić, tako da je sve to skupa jako potresno, ali, to je naš posao", kazao je dr Damjanjuk.

O tome koliko je i fizički i psihički teško bilo odraditi ovaj posao govori i detalj koji nam je iznio doktor Damjanjuk:

"Koliko je na leševima bilo zemlje i mulja možda najbolje govori podatak da je za jedan leš mome pomoćniku trebalo pola sata da ga pripremi za obdukciju", kaže Damjanjuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije