Društvo

Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije kamenoloma

Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije kamenoloma
Foto: Fena | Nikšić: U Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije kamenoloma

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se na vanrednoj konferenciji za medije nakon hitne sjednice vlade, a povodom novonostale situacije u BiH izazvane poplavama i ostalim nepogodama.

Zahvalio se svim spasiocima koji su od juče na terenu i nesebično pomažu. Kazao je i da ne želi nikog etiketirati, ko je "zakazao" ili ne već će vrijeme pokazati i dokazati na kome je krivica.

Govorio o kamenolomu nadomak Donje Jablanice zbog koga su se pojavile sumnje da je on kriv za žrtve u tom mjestu i katastrofu u tom jablaničkom selu.

"Sve ono što se desilo bujice, odroni, klizišta, moglo je utjecati na ljudske živote poput smrtnog slučaja u Buturović Polju. Međutim, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma", kaže Nikšić.

Što se tiče proglašenja Dana žalosti, Nikšić je kazao da je bio u kontaktu sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto te da je upoznat da postoji interes o nacionalnom Danu žalosti, o čemu će odlučivati upravo Savjet ministara.

Saopštio je i da će u naredna dva do tri dana na teren izaći stručnjaci koji će procijeniti štetu na prugama te kako i na koji način će pruga biti sanirana, prenosi Klix.

"Volio bih da je šteta milijardu KM, a da nismo izgubili niti jedan ljudski život", zaključio je Nikšić.

Nikšić je kazao da će u narednom periodu Savjet ministara razmotriti odluku o zahtjevu za pružanje međunarodne pomoći.

"Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete", kazao je Nikšić.

Kazao je i kako će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.

Posebno se, zatim, zahvalio angažovanju Cesta FBiH jer je zahvaljujući njima saniran dio kod Komadinovog vrela na potezu puta M17.

"Sinoć je bio riješen problem privremenog zatrpavanja puta na M17 Komadinovo vrelo, ali mogu saobraćati samo interventna vozila. Probijanjem tog puta je omogućen alternativni pravac preko Glogova do Jablanice. Nadamo se da će u toku dana biti potpuno riješena blokada na putu Jablanica - Mostar", kaže premijer.

 

On posebno naglašava da sva pomoć, što materijalna, što finansijska, bude usmjerena preko institucija kako bi se na pravi način ona i raspodijelila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije