Društvo

Crne prognoze nadležnih: Pet mrtvih u Jablanici, sumnja se da ih ima više od 20 (FOTO)

Crne prognoze nadležnih: Pet mrtvih u Jablanici, sumnja se da ih ima više od 20 (FOTO)
Foto: PD Prenj | Nezvanično: Pet mrtvih u Jablanici, sumnja se da ih ima više od 20

JABLANICA - Broj žrtava u poplavama i odronima koje su pogodile Jablanicu i okolinu, prema nezvaničnim informacijama porastao je na pet, a sumnja se da je smrtno stradalo i više od 20 osoba.

Poplave i odroni izazvani obilnim padavinama nanijeli su ogromnu štetu ovom području, a putne komunikacije prema Jablanici su potpuno prekinute, uključujući pravce prema Mostaru, Risovcu, Prozoru Rami i Konjicu.

"Za sada nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici", izjavila je Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), za N1.

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata izazvale velike probleme ne samo u Jablanici, već i u opštinama Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

“Veliki broj građana zatražio je pomoć zbog poplavljenih prizemnih prostorija, dok su mnogi putevi i telefonske linije potpuno prekinuti. Zbog snažnih bujica i odrona, situacija je izuzetno teška, a informacije s terena govore o mogućim žrtvama, nestalima i povrijeđenima. "Dobili smo informaciju da je pet osoba stradalo, ali ta informacija još uvijek nije zvanično potvrđena", pojasnila je Kovač.

Dio Buturović Polja je odsječen od lokalnog puta, a u mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge, što dodatno otežava pristup unesrećenim područjima.

Helez: Moguće i više od 20

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Džazire je kazao kako je, prema nepotvrđenim informacijama, 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona.

On je naveo kako su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

“Tražićemo pomoć i međunarodne zajednice, te drugih država”, dodao je on za Al Džaziru.

Porast broja žrtava i međunarodna pomoć

Prema nezvaničnim informacijama portala Klix.ba, broj poginulih u Jablanici mogao bi biti veći od 10 osoba. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona još nije potvrdilo ove informacije, u akciju potrage i spašavanja, osim pripadnika Oružanih snaga BiH, uključili su se i britanski specijalci koji su bili na obuci u Bosni i Hercegovini.

Zbog dramatične situacije, očekuje se hitna sjednica Savjeta ministara BiH u toku dana, gdje će se razmatrati dodatne mjere za pružanje pomoći stanovnicima ugroženih područja.

Fotografije koje pristižu iz Jablanice prikazuju užasne scene – kuće pod vodom, a veliki broj vozila koje je bujica odnijela. Cesta kod Komadinovog vrela potpuno je nestala, a saobraćaj prema jugu zemlje je gotovo nemoguć. Blokirani su mnogi putevi, a jedini način da se iz Sarajeva stigne do Mostara je preko srednje Bosne.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona upozorila je građane da izbjegavaju putovanje ka Jablanici i Mostaru zbog opasnih uslova na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije