Društvo

Neophodno izmještanje Odjela hitne pomoći

Neophodno izmještanje Odjela hitne pomoći
Foto: Zlatan Čekić | Neophodno izmještanje Odjela hitne pomoći

BOSANSKI PETROVAC - Za efikasniji rad i funkcionisanje Doma zdravlja u Bosanskom Petrovcu neophodni su izmještanje Odjela hitne pomoći i rekonstrukcija prostora u dijelu zgrade koji pripada ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema riječima Osame al Salamata, direktora te ustanove, trenutni raspored i smještaj medicinskih odjela nije adekvatan.

"Zgrada koju koristimo raspolaže velikim prostorom, ali nam je najveći problem Odjel hitne pomoći koji se nalazi na prvom spratu. Imamo prostoriju u prizemlju zgrade, koja nam trenutno služi kao skladište i naša zamisao je da je preuredimo i osposobimo kako bismo bili u stanju da efikasnije pružamo hitne intervencije", kaže Al Salamat.

Prema riječima Vesne Družić, glavne sestre u ovoj medicinskoj ustanovi, iako nemaju mnogo zdravstvenih osiguranika, intervencije u pružanju hitne pomoći su vrlo česte.

"Najviše se tu radi o saobraćajnim nesrećama koje su učestale na putevima i saobraćajnicama koje vode kroz Bosanski Petrovac. Također, dosta je povreda na radu, posebno kada se radi o poslovima u oblasti šumarstva", kaže Družićeva.

Prema njenim riječima, problem u takvim situacijama je brzina pristupa Odjelu hitne pomoći, jer se prilikom dolaska ili transporta pacijenata često gube dragocjene minute.

"Dok naši tehničari odu na teren, dovezu pacijenta i unesu ga, prođe vrijeme koje nekad može život značiti. Zbog toga je neophodno da imamo efikasan prostor koji omogućava što brže pružanje medicinske pomoći", kaže Družićeva.

Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Zemine Kadirić, planirana su sredstva za Dom zdravlja u Bosanskom Petrovcu u visini od 140.000 maraka.

"U budžetu smo osigurali 1,3 miliona maraka za zdravstvene ustanove u našem kantonu i ova sredstva biće utrošena na različite načine, sve u svrhu da se osiguraju efikasnije zdravstvene usluge", istakla je Kadirićeva.

Inače Dom zdravlja u Bosanskom Petrovcu dijeli sudbinu ostalih zdravstvenih ustanova u Unsko-sanskom kantonu, u kojima je zbog trenutne ekonomske situacije i malih ličnih dohodaka, prisutan nedostatak stručnog kadra, a posebno ljekara specijalista. Trenutno zapošljavaju četrdesetak radnika.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije