Društvo

Nataša Pucar: Ne postoji kriza šećera na tržištu BiH

Nataša Pucar: Ne postoji kriza šećera na tržištu BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Nataša Pucar: Ne postoji kriza šećera na tržištu BiH

Ne postoji kriza šećera na tržištu Bosne i Hercegovine, poručila je Nataša Pucar, direktorica Korporativnih komunikacija Holdinga STUDEN-AGRANA Rafinerije šećera iz Brčkog, odgovarajući na pitanje, da li bi se na tržište šećera u BiH mogla preliti kriza iz susjedne Hrvatske, u kojoj je zbog posljedica suše uništeno čak 80 odsto prinosa ovog proizvoda.

Pucareva je izjavila da je trenutno smanjena ponuda šećerne repe usljed suše, ali da to ne utiče na rad Rafinerije u Brčkom, koja šećer proizvodi iz nerafinisanog šećera šećerne trske.

"Od početka rada STUDEN AGRANA  2008. godine, Bosna i Hercegovina nikada nije bila u krizi i u nedostatku šećera i tako će ostati i sada. Stoga je ovo odgovor i na sve ranije napisane članke, te se nadam da će sada svi koji su pisali o krizi, javnost pravilno informisati", kazala je, među ostalim Pucareva.

Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku o ponavljanju tarifnih kvota za uvoz šećera? Da li mislite da će to olakšati situaciju na tržištu?

PUCAR: Tarifne kvote su način da se zaštiti i izgradi domaća proizvodnja. Ovime se ne štiti samo proizvođač šećera i uvoznik sirovine, nego i sve druge domaće kompanije u prehrambenoj industriji, koje koriste šećer kao ulaznu sirovinu. Tarifne kvote su dakle jedan od dobrih poteza kojima država štiti svoju, domaću industriju hrane i u skladu su sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.

Postoji li mogućnost da će potrošači u BiH u narednim mjesecima osjetiti nestašice šećera ili rast cijena? Koje mjere vaša kompanija preduzima kako bi se osigurala stabilno snabdijevanje šećerom na domaćem tržištu?

PUCAR: Ono čega bi stanovnici Bosne i Hercegovine trebali biti svjesni je da naša država, ni u najturbulentnijim vremenima, nije ostala bez šećera, otkako STUDEN AGRANA Rafinerija šećera posluje, pa tako neće ni narednih mjeseci, odnosno u nadolazećem periodu. Naša kompanija radi i proizvodi šećer bez zastoja. Ipak, treba biti svjestan da je šećer berzanska roba i od kovid krize pa na ovamo vidimo veliku volatilnost na tržištu šećera i cijena šećera. Međutim, iako je globalno tržište nepredvidivo, mi ćemo kao bh. proizvođač uvijek obezbijediti da je tržište Bosne i Hercegovine snabdijeveno prije svega šećerom po najkonkurentnijim cijenama.

Kako procjenjujete situaciju u vezi s regionalnim tržištem šećera i kakav uticaj može imati nedostatak šećera u susjednim zemljama? Da li planirate povećati proizvodnju kako bi nadomjestili moguće nedostatke na domaćem ili regionalnom tržištu?

PUCAR: Sve poslove koje AGRANA STUDEN Grupa ugovori i ispuni na svim tržištima rada. Mi nismo samo proizvođač šećera već i distributer i naše poslovanje u industriji šećera datira od 1992. godine, te su iskustvo i kredibilitet koji posjedujemo ogromni. Na svim tržištima rada prepoznati smo kao najpouzdaniji dobavljač svih ovih godina. Tako da smo spremni da odgovorimo na sve zahtjeve tržišta, i domaćeg, regionalnih i svjetskih.

Koliko je šećerana BiH zavisna od uvoza sirovina i iz kojih zemalja najviše uvozite?

PUCAR: STUDEN AGRANA Rafinerija šećera uvozi šećer sa svjetskog tržišta. Iako mi uvozimo sirovinu, ne bih rekla da smo ovisni, jer smo poželjan i prepoznat partner za saradnju. Sa druge strane, imamo odličnu internu infrastrukturu, imamo željezničku prugu u Agroindustrijskom kompleksu u Brčkom. Nama sirovina sa svjetskog tržišta stiže direktno u Luku Ploče, a odatle željeznicom dolazi do Brčkog i naše kompanije. Za uspješno snabdijevanje, kako naše tako i drugih kompanija, vrlo je bitno da željeznica nesmetano radi i da se sistemski ulaže u sve infrastrukturne projekte u BiH koji su od pomoći privredi.

Kako vidite ulogu šećerane u stabilizaciji tržišta šećera u BiH i da li postoje dugoročni planovi za smanjenje zavisnosti od uvoza?

PUCAR: Ne postoji kriza šećera na tržištu Bosne i Hercegovine. Bilo je nekoliko medijskih naslova proteklih dana o ovoj temi, ali moram istaći i da nas niko, osim Vas, nije kontaktirao, u svojstvu jedinog proizvođača šećera u BiH, da pita da li postoji kriza, prije nego što objavi takve informacije i na taj način uznemiri građane BiH. Za sve, od početka rada STUDEN AGRANA u BiH 2008. godine, Bosna i Hercegovina nikada nije bila u krizi i u nedostatku šećera i tako će ostati i sada. Stoga je ovo odgovor i na sve ranije napisane članke, te se nadam da će sada svi koji su pisali o krizi, javnost pravilno informisati.

Kako globalni trendovi u proizvodnji šećera i klimatske promjene utiču na poslovanje šećerana u BiH?

PUCAR: Globalni trendovi i klimatske promjene su neizbježni faktori koji utiču na sve proizvođače, i sirovine i gotovih proizvoda. Međutim, ovogodišnji urod šećerne trske, iako manji od očekivanog, i dalje je dovoljan za potrebe tržišta. Trenutna suša, sa kojom se suočavaju skoro svi proizvođači šećerne trske, kao i požari na pojedinim površinama, stvara zabrinutost za prinos naredne godine, ali situacija još nije alarmantna. Ipak, kao što sam već naglasila, tržište Bosne i Hercegovine će biti snabdjeveno i jedina bh. šećerana posluje stabilno.

Koji su vaši trenutni dnevni i godišnji kapaciteti prerade šećerne repe? Da li planirate proširenje kapaciteta u narednom periodu?

PUCAR: Godišnji kapacitet proizvodnje STUDEN AGRANA Rafinerije šećera je 180.000 tona bijelog AGRAGOLD šećera, koji se proizvodi iz nerafinisanog šećera šećerne trske. Proizvodnja šećera odvija se prema najvišim standardima tehnologije u prehrambenoj industriji. Rafinerija radi prema međunarodno priznatim standardima kvaliteta ISO 9001:2015, IFS Food v8, Bonsucro v5.1, Supplier Guiding principles, Ecovadis, Halal i Kosher. Osim toga, proizvodnja šećera u STUDEN AGRANA Rafineriji šećera standardizovana je i prema najvišim Coca Coca standardima, s obzirom da smo mi ponosni Coca Cola dobavljač od 2010. godine.

Da li planirate uvođenje novih tehnologija ili modernizaciju postojećih postrojenja? Koji su vaši dugoročni planovi za razvoj fabrike?

PUCAR: Mi kontinuirano ulažemo u modernizaciju fabrike. Veliki dio proizvodnje je automatizovan. Posljednja velika investicija u STUDEN AGRANA Rafineriji šećera iznosila je 1,7 miliona evra i kroz nju su realizovana tri velika projekta – sušara za šećer, dvije filter prese i robot za paletiranje.  (eKapija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije