Društvo

Nastavnici u RS traže status službenog lica zbog posljednjih napada u školama

Nastavnici u RS traže status službenog lica zbog posljednjih napada u školama
Foto: Pixabay/Ilustracija | Nastavnici u RS traže status službenog lica zbog posljednjih napada u školama

BANJALUKA - Policija Republike srpske intervenisala je u proteklih nekoliko dana u dvije škole zbog nasilja i to ne među djecom. U oba slučaja, kako kažu u policiji, nasilno su se ponašali roditelji učenika.

Slučaj iz Banjaluke je okarakterisan kao krivično djelo i izvještaj je predat Okružnom tužilaštvu na dalje postupanje, dok je slučaj iz Bijeljine okvalifikovan kao prekršaj.

Ova dva slučaja su kap koja je prelila čašu, odnosno nastavnici najavljuju da će zvanično uputiti zahtjev da im se dodijeli status službenog lica.

Tako je policija podnijela Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv N.Đ. iz Banjaluke, zbog krivičnog djela “tjelesna povreda iz člana 131. stav 1. KZ RS”, počinjeno na štetu maloljetnika.

„Po zaprimanju izvještaja formiran je predmet i dodijeljen je u rad postupajućem tužiocu koji će preduzeti potrebne mjere i radnje radi utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja počinjenog krivičnog djela”, rekla je za Fenu Maja Vidović,

rukovodilac odnosa sa javnošću Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Riječ je o tome da je otac jednog učenika fizički napao drugog učenika ispred Osnovne škole “Borisav Stanković” u Banjaluci. Povrijeđenom je ukazana ljekarska pomoć.

Za drugi incident, koji se desio 11. oktobra u Bijeljini, saznalo se juče.

Muškarac iz Bijeljine čiji su inicijali D.K., otac jednog učenika, ušao je u zbornicu Srednje medicinske i poljoprivredne škole i ošamario jednu profesoricu zbog navodno “loše ocjene koju je dala njegovom djetetu”.

Protiv oca srednjoškolca policija je podnijela prekršajnu prijavu zbog prekršaja “vrijeđanje, tuča i fizički napad”.

Iz ove obrazovne ustanove poručuju da su u šoku zbog fizičkog napada u prostorijama škole, te da je pružena puna podrška nastavniku.

“O spomenutom događaju su istog dana informisane nadležne institucije. Aktiv direktora regije Semberija i Majevica osuđuju napad na svakog prosvjetnog radnika i apeluje na društvo da treba da ima poseban senzibilitet kada su u pitanju prava prosvjetnih radnika, što je navedeno kao zaključak na sastanku Aktiva održanog danas, a koji prenosimo po ovlaštenju istog”, navodi se u dopisu škole.

Danijel Mihić, nastavnik u jednoj banjalučkoj školi i sekretar novoosnovag udruženja prosvjetnih radnika “Ipak se okreće”, smatra da je posljednje nasilje u školama prirodan slijed događaja.

“To je posljedica višedecenijskog odnosa prema školi i prosvjetnim radnicima gdje svako može da dođe i radi šta hoće nad ljudima koji nemaju nikakva prava da se brane. Radim 17 godina u školi, a ovo je samo kulminacija, mali vrh ledenog brijega koji se vidi, a 90 odsto toga što ljudi trpe na poslu se ne vide jer se problemi guraju pod tepih”, upozorava Mihić.

On ističe da su prosvjetni radnici i pristojni učenici taoci pet odsto ekstremno bahatih đaka i njihovih roditelja.

“Ovo je očekivano. Mi smo upozoravali da će doći do ovoga. Kada zlu ne stanete na kraj na početku razvijanja, onda su posljedice tragične. Plašim se da će šamaranje nastavnika postati normalno jer siledžije znaju da nema sankcija”, ističe Mihić.

Po njegovim riječima, rukovodstva škola na ovakve i slične incidente “ne reaguje adekvatno i problemi se guraju pod tepih”.

“Naše udruženje će uputiti zvaničnu inicijativu da se napad na prosvjetnog radnika kvalifikuje kao napad na službeno lice. To se mora riješiti zakonski i odrediti kaznu od 10.000 KM za napad na nastavnika”, zaključuje Mihić.

Vezane vijesti:

Otac učenice ošamario profesoricu, šta je sljedeće

Oglasila se profesorica iz Bijeljine koju je šamarao roditelj: Škola je ćutala tri dana (VIDEO)

Šok u srednjoj školi u Bijeljini: Roditelj ošamario profesoricu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije