Društvo

Načelnik Jablanice neće da priča o kamenolomu

Načelnik Jablanice neće da priča o kamenolomu
Foto: X.com | Načelnik Jablanice neće da priča o kamenolomu

Načelnik Jablanice je na ovoj poziciji već četiri godine.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je opštinska inspekcija ikada kontrolisala kamenolom, Damir Šabanović kaže da "neće da priča o tome".

“Mi se bavimo posljedicama, pitajte inspekciju da li je ikada izašla na kamenolom”, kaže za RSE Šabanović.

U opštinskoj i kantonalnoj inspekciji nisu odgovorili na upit RSE da li su kontrolisali rad kamenoloma.

O kamenolomu nije želio govoriti za RSE ni Kenan Šašić, savjetnik opštinskog načelnika.

Istovremeno, ministar privrede HNK, Zanin Vejzović, za RSE je kazao da ne može ništa reći o kamenolomu, “jer je takvo naređenje Vlade HNK”. Dodao je da pripremaju detaljan izvještaj koji će biti upućen predsjednici ove izvršne institucije.

U međuvremenu, dokumentacija vezana za ovu kompaniju je dostavljena Vladi. U njoj se navodi da je kompanija koja je eksploatisala kamen u više navrata od vlade tražila koncesiju, što nisu dobili.

Kantonalni inspektori su u više navrata, navodi se u dokumentaciji koja je objavljena na sajtu Vlade 7. oktobra poslijepodne, od 2009. godine obavili inspekcijske nadzore nad kamenolomom, i te godine zabranili izvođenje radova i pečaćenje objekta.

Dvije godine kasnije, dodaje se, kantonalni inspektori su izdali i prekršajni nalog za ovu kompaniju od 2.500 evra.

Posljednji inspekcijski nalog je obavljen prije tri godine i tada je navedeno da nije bilo mašina ni radnika, kao ni vidljivih znakova izvođenja radova. Nakon 2021. godine nije zabillježena nijedna prijava za provođenje inspekcijskog nadzora.

Inače, Vlada HNK je iz budžeta prošle godine donijela odluku kojom je izdvojila 14 hiljada maraka iz budžeta za poticaj Honđinoj kompaniji, ali ne za eksploataciju kamena.

Sa federalnog nivoa iz javnih sredstava 2020. godine je izdvojeno skoro sedam hiljada maraka kompaniji Dženana Honđe. Riječ je o financijskoj pomoći ministarstva energije rudarstva i industrije FBiH izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije