Društvo

Mostarac pokazao veliko srce: Ponudio smještaj porodici sa djecom

Mostarac pokazao veliko srce: Ponudio smještaj porodici sa djecom
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell | Mostarac pokazao veliko srce: Ponudio smještaj porodici sa djecom

Samo na području Jablanice u poplavama i odronima koji su tokom protekle noći pogodili BiH poginulo je 16 osoba, a ukupan broj smrtno stradalih se popeo na 18. Strahuje se da bi taj broj mogao biti i znatno veći.

"Do sada je utvrđeno da je smrtno stradalo 16 osoba", naveli su iz MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona govoreći o stradalima čija su tijela pronađena u Jablanici.

Jablanica je najteže stradala opština u sinoćnjim poplavama. Po medijskim navodima u naselju Donjoj Jablanici traga se za više desetina osoba pa se strahuje da je crni bilans poplava daleko veća. Srušen je veliki broj kuća, urušene su saobraćajnice, mostovi, čak i željeznička pruga.

Traži se smještaj za veliki broj ljudi koji su ostali bez domova. Saobraćaj iz Mostara prema Jablanici je u prekidu, dok su otklonjeni odroni na sjevernim prilazima iz pravca Sarajeva pa se nastradali evakuišu prema glavnom gradu BiH.

Vlasti Federacije BiH su proglasile vanredno stanje. U BiH su već pokrenute brojne akcije pomoći poplavljenima.

Pomoć mnogi nude i preko društvenih mreža. Fotograf Dženad Džino objavio je na Fejsbuku kako su on i njegova porodica dobro, ali kako je "ludnica od sinoć".

"Odsječeni smo od svijeta. U Jablanici je haos", naveo je, a u njegovoj drugoj objavi, u kojoj je objavio fotografiju poplave, javio se muškarac koji je ponudio stan u Mostaru onima kojima je to sada potrebno.

"Prazan mi je stan u Mostaru. Molim te odaberi porodicu s djecom kojima je bar sada za prvu pomoć smještaj nužno potreban, a koji nemaju nikoga. Znam da je sada teško, ali prioritet su djeca, možda i da se djeca smjeste. Kontaktiraj Mostar, hotel Ero zjapi prazan.

Pozivam sve Mostarce da zaborave stanove i stan na dan, da smjeste ljude. Pokažite solidarnost. Sad budite ljudi", naveo je muškarac, prenosi Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije