Društvo

Mještani dižu hram iz pepela u neumskom selu

Mještani dižu hram iz pepela u neumskom selu
Foto: Vesna Duka | Mještani dižu hram iz pepela u neumskom selu

NEUM - Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je u neumskom selu Gornje Hrasno nove temelje stare crkve posvećene Roždestvu Svetog Jovana Krstitelja, koja je sagrađena 1841. godine, ali je u proteklom ratu devastirana, pa se u istim gabaritima gradi nova.

Mještani ovog sela nisu ostvarili stvarni povratak, ali ih želja za obnovom hrama, koji je početkom devedesetih godina najprije zapaljen, a onda i miniran, nije napuštala, pa su temelji koji su izliveni još proljetos osveštani na dan Roždestva Svetog Jovana, kojem je crkva posvećena.

Bio je ovo i dan kada su se okupljeni prisjetili žrtava ustaškog zločina na Vidovdan 1941. godine, kada je u jamu Gavranicu bačeno 66 muškaraca iz ovoga sela, sahranjenih kasnije u Spomen-kosturnicu, koju su ustaše u Odbrambeno-otadžbinskom ratu minirale, kao i crkvu, koju su ranije zapalili zajedno sa seoskim kućama iz kojih su mještani tada uspjeli pobjeći.

"Okupili smo se ovdje da osveštamo temelje ovog hrama, ali i da se prisjetimo ovih nevinih žrtava koje sahranismo u ovoj kripti pored hrama, opominjući se da se ovakva stradanja ne dogode nikome i da se pomolimo za njihove čiste duše", kazao je vladika Dimitrije.

On je podsjetio da su mještani, otkako se rat završio, odmah nastavili da se ovdje okupljaju, a bogosluženja su obavljana ispred hrama, gdje bi se okupio veliki broj vjernika predvođenih u molitvi parohom čapljinskim.

"Crkva je bila poprilično devastirana, pa smo morali skinuti sav kamen i izliti nove temelje. Ipak, ostavili smo oko tri reda kamena u visinu, s tim da ćemo, svakako, svaki kamen koji je dignut sa crkve vratiti na njegovo mjesto, kako bi naš hram sačuvao u potpunosti svoju autentičnost", kaže Milovan Bukvić, jedan od inicijatora radova.

Većinu majstorskog posla i fizičke radove obavili su sami mještani, a zajedničkim akcijama mještana urađena je i armirano-betonska konstrukcija, sastavljena od 12 armiranih stubova visokih po šest metara, za zvonik, oltar i zidove, koji su nekada bili kameni.

Nakon temelja, uslijediće nastavak radova, jer se sredstva i dalje sakupljaju i dobrovoljnim prilozima i donacijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije