Društvo

Mijenjaju pelene i čuvaju bebe: Tate u Srpskoj sve češće na porodiljskom

Mijenjaju pelene i čuvaju bebe: Tate u Srpskoj sve češće na porodiljskom
Foto: Freepik | Mijenjaju pelene i čuvaju bebe: Tate u Srpskoj sve češće na porodiljskom

​BANJALUKA, BIJELJINA - Osim majke, prve mjesece života uz svoje nasljednike odlučila su, od početka pa do kraja avgusta ove godine, provesti i 32 oca. Oni su svoja radna mjesta zamijenili porodiljskim odsustvom i brigom za dijete.

Pokazuju to podaci Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, a poredeći ih sa istim periodom prošle godine, kada je ovu mogućnost iskoristilo 26 očeva, lako se zaključuje da raste broj tata kojima je briga za dijete preča od svega.

"Očevi najviše koriste porodiljsko odsustvo u gradu Banjaluka", naveli su iz Fonda za dječju zaštitu Srpske za "Nezavisne novine".

Da je broj ovih slučajeva u porastu, može se vidjeti i kada se pogledaju podaci iz 2017. godine, kada su tokom cijele godine korištenje porodiljskog odsustva koristila 22 oca.

Inače, u Srpskoj je propisano da se roditelji djeteta mogu sporazumjeti da odsustvo nakon isteka 60 dana od dana rođenja djeteta, umjesto majke nastavi da koristi zaposleni otac.

Maja Savanović Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut, ističe da, iako predrasude još postoje, sve više muškaraca je spremno da stavi dobrobit svoje porodice ispred društvenih očekivanja, čime šalju jasnu poruku da je roditeljstvo zajednička odgovornost.

"Porast broja očeva na porodiljskom odsustvu pokazuje da smo na putu ka pozitivnoj promjeni. Neprocjenjiv značaj ima aktivno učešće očeva u ranom razvoju djeteta i kada su očevi prisutni i uključeni u brigu o djetetu, dijete stiče osjećaj sigurnosti, stabilnosti i ljubavi iz različitih izvora", objašnjava ona za "Nezavisne novine".

Prema njenim riječima, psihološki gledano, ovaj proces oslobađa od tradicionalnih uloga, donosi mnogo pozitivnog, jer se stvara okruženje u kojem oba roditelja imaju mogućnost ravnopravno da budu prisutna u životu djeteta.

"Jedan od mojih savjeta bio bi da roditelji prihvate ovaj period kao dragocjeno vrijeme za povezivanje sa svojim djetetom, da postave realna očekivanja od sebe, da razgovaraju sa svojim partnerom o podjeli zadataka i ne zaborave da brinu i o svom mentalnom zdravlju", ističe Savanović Zorićeva za "Nezavisne novine" i dodaje da je veoma bitno da su usklađeni stilovi roditeljstva oca i majke koji doprinose emocionalnoj i socijalnoj ravnoteži djeteta.

Ivan Šijaković, sociolog, ističe da ovi brojevi predstavljaju napredak u odnosu na tradicionalno shvatanja uloge oca u odgoju djece dok su u stadijumu beba.

"Pre 30-40 godina to je smatrano neprijatnim predlogom, pa čak i nekom vrstom sramote za muškarce. Svakako da će se očevi na ovaj način ranije uključiti u odgoj deteta, iako možda ne i sasvim rado", kaže Šijaković za "Nezavisne novine".

Dodaje da je ova pojava došla iz skandinavskih zemalja, a prema njegovom mišljenju, bolje bi bilo da parovi nađu način da majka boravi više uz bebu do navršene prve godine.

Vladimir Vasić, sociolog, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je pravo korištenja porodiljskog odsustva podjednako za oca i majku odlična stvar za jednakost u moru devijantnih nasrtaja, a pogotovo kada se na sva zvona zagovara ravnopravnost između muškarca i žene.

"Otac i majka treba, svako u svom domenu, da doprinose vaspitanju i podizanju djece i tu ne treba da bude bilo šta sporno. Ako uzmemo u obzir devetomjesečnu trudnoću, sam porođaj i postporođajni period, smatram da muškarac treba da bude uz ženu i da što više vremena provodi zajedno s njom da joj olakša poslove i izazove koji su pred njom", kaže Vasić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, otac i majka su najvažnije figure u oblikovanju svijesti i odrastanju djeteta, te je i sa te socijalne strane njihova podjednaka uloga izuzetno važna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije