Društvo

"Merhamet" otvorio prvu pekaru u BiH

"Merhamet" otvorio prvu pekaru u BiH
Foto: N.N. | "Merhamet" otvorio prvu pekaru u BiH

TUZLA - Humanitarna organizacija "Merhamet MDD" danas je otvorila pekaru u okviru Narodne kuhinje "Imaret" u Tuzli.

Ova organizacija ima 40 kuhinja i punktova širom BiH i ovo je prva pekara koju su otvorili. No, i ostali gradovi će dobiti te pekare.

U izgradnju "Merhametove" pekare investirano je oko 120.000 KM, a sredstva za realizaciju projekta osigurali su njihova partnerska organizacija "LDS Charities" i grad Tuzla.

"Merhamet MDD", Regionalni odbor Tuzla, upravlja najvećom narodnom kuhinjom  na prostoru cijele BiH, u kojoj se pripremaju obroci za oko 2.400 korisnika i svakodnevno se distribuiraju i dijele na 17 puntova na području Tuzle, Kalesije, Gračanice i Lukavca.

Za oko 200 starijih, nemoćnih i bolesnih osoba  hrana se svakodnevno  dostavlja na kućnu adresu.

Otvaranje pekare unaprijedit će pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama, ali i napravit će se značajne uštede i otvoriti mogućnost da se pomogne većem broju osoba u stanju potrebe, posebno tokom pandemije.

"Ovom pekarom smo zaokružili proces proizvodnje u Narodnoj kuhinji. Početkom 2018. godine smo omogućili proces prerade mesa. Sada smo napravili pekaru i proizvodit ćemo naš hljeb. Imat ćemo uštede. Naši korisnici će biti zadovoljniji. Hljeb će biti frišak i topao", pojasnila je Mensura Husanović, direktorica RO "Merhameta" Tuzla.

Ona je pozvala donatore da odvoje i dovezu brašna koliko mogu u kuhinju, kako bi se to iskoristilo za proizvodnju hljeba koji ide isključivo korisnicima kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije