Društvo

Majčinska karta za raniju penziju, koliko žena u Srpskoj je to iskoristilo

Majčinska karta za raniju penziju, koliko žena u Srpskoj je to iskoristilo
Foto: Pixabay | Majčinska karta za raniju penziju, koliko žena je to iskoristilo

BANJALUKA - Više od 500 majki iz Republike Srpske iskoristilo je priliku da se u toku ove godine penzionišu ranije, odnosno da odu u penziju za godinu ranije po svakom rođenom djetetu.

Naime, ova mogućnost, koja je uvedena kao dio napora da se podrže porodice i poboljša kvalitet života majki, a omogućava ženama da se povuku iz radnog procesa i uživaju u penzionerskim danima.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, u toku 2024. godine pravo na penziju primjenom instituta žena-majka ostvarilo je 549 osiguranika, odnosno žena-majki.

Takođe, prema njihovim podacima, prošle godine je raniju penziju po osnovu djece ostvarilo čak 930 osiguranika, odnosno žena-majki.

"Tu povlasticu ženama je donio novi Zakon o radu koji je usvojen još 2016. godine, a kojim je propisano da žena stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža za svako rođeno dijete u odnosu na uslove za sticanje penzije propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", navode iz Fonda, dodajući da postoji nekoliko uslova za ostvarivanje ovog prava.

"Uslove za ostvarenje tog prava predočavamo u nastavku važećim Zakonom o radu u članu 107. t. 4. propisano je da žena-majka stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža osiguranja za svako rođeno dijete u odnosu na uslove za sticanje prava na penziju propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", navode iz Fonda za "Nezavisne novine".

Kako dodaju, navedenom zakonskom odredbom snižava se granica u pogledu godina ukupnog penzijskog staža kao uslova za ostvarivanje prava na penziju za ženu-majku.

"Ako je uslov za ostvarivanje prava za ženu navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja onda žena-majka sa dvoje rođene djece može ostvariti pravo sa 13 godina staža osiguranja, umjesto 15, koliko je propisano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", kazali su iz Fonda.

Kako dodaju, prema drugom uslovu za ostvarivanje prava, koji važi i za muškarca i za ženu, a predstavlja navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, onda se za ženu osiguranika, na primjer sa troje djece, granica sa navršenih 40 godina penzijskog staža snižava na 37 godina penzijskog staža.

"Prema trećem uslovu, za ostvarivanje prava na penziju za ženu sa navršenih 58 godina života i 35 godina staža osiguranja sa, na primjer, troje rođene djece, pravo na penziju u pogledu navršenih godina staža osiguranja može se ostvariti sa 32 godine staža osiguranja, umjesto 35 godina staža osiguranja, koliko je propisano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", navode iz Fonda.

Kako ističu, proizlazi da se od Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju propisanih godina staža osiguranja ili penzijskog staža granica penzijskog staža primjenom odredaba člana 107. Zakona o radu snižava za onoliko godina koliko žena podnosilac zahtjeva ima rođene djece.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije