Društvo

MUP KS uvodi digitalni sistema upravljanja dokumentima

MUP KS uvodi digitalni sistema upravljanja dokumentima
Foto: MUP KS | MUP KS uvodi digitalni sistema upravljanja dokumentima

SARAJEVO - Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uključujući i Upravu policije, od januara sljedeće godine počinje primjenu DMS sistema – digitalnog sistema za upravljanje dokumentima u kancelarijskom poslovanju.

Dokument menadžment sistem primjenjivaće se putem pisarnice u sjedištu Ministarstva i pisarnica koje se nalaze u okviru Sektora za građanska stanja.

Sva pošta koja je predmet prijema putem pisarnice ubuduće će biti skenirana, evidentirana/protokolisana i otpremljena elektronskim putem na dalju obradu. Na ovaj način biće umanjen, te po mogućnosti i potpuno eliminisan tradicionalni način čuvanja podataka na papiru, koji je i dalje dominantno prisutan, a istovremeno i nepouzdan i gotovo uvijek dovodi do smanjenja efikasnosti.

Odluka o uvođenju i primjeni DMS sistema sa ciljem informatizacije poslovnih procesa unutar MUP-a Kantona Sarajevo donesena je kako bi se ubrzao i pojednostavio način rada, u skladu sa savremenim softverskim rješenjima, saopštili su iz MUP-a KS.

„Uvođenjem DMS sistema olakšaćemo unos, razmjenu, spremanje i obradu informacija, te postići direktne uštede u vremenu rada, smanjenju troškova, kao i povećanju efikasnosti poslovanja. MUP Kantona Sarajevo otvoren je za uvođenje savremenih tehnoloških rješenja kojima ćemo poboljšati rad unutar organa, a samim tim imati i krajnje zadovoljstvo korisnika“, izjavio je ministar Katica.

Prednosti uvođenja Dokument menadžment sistema u poslovanje su brojne i višestruke, a primjenjivat će se kroz sve organizacione jedinice Ministarstva i Uprave policije koje će zaprimljenu poštu evidentirati kroz sistem Owis, primjenjujući odredbe važećih zakonskih propisa o kancelarijskom poslovanju, dodaju iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije