Društvo

Lovačko udruženje "Sarajevo" slavi 130 godina postojanja

Lovačko udruženje "Sarajevo" slavi 130 godina postojanja
Foto: Ustupljena fotografija/Lovačko udruženje Sarajevo | Lovačko udruženje "Sarajevo" slavi 130 godina postojanja

SARAJEVO - Lovačko udruženje "Sarajevo" koje je formirano je 1894. godine 15. septembra slavi 130. rođendan, kada će u Vijećnici grada Sarajevo, sa početkom u 19 časova, biti upriličena svečana akademija.

Kako je navedeno u saopštenju lovačkog udruženja "Sarajevo", na svečanoj akademiji naći će se udruženja iz čitave Bosne i Hercegovine, lovačka udruženja iz Hrvatske, te ljudi iz javnog života.

Cilj samog udruženja "Sarajevo", na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Murizom Bukvom, je da lov vrati u zakonske okvire, a opet da tradiciju lova vrate na neke stare korijene.

"Imamo obavezu da pričamo sa ljudima, kako bi nas javnost razumjela i shvatila, da pokažemo ljudima da lovci nisu oni koji ubijaju divljač. Naime, čitav spektar aktivnosti se vrši prije odstrela a to su: vođenje računa o zdravstvenom stanju divljači kroz saradnju koja je uspostavljena sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, nadalje kroz prebrojavanje divljači, uzgoj, prehranu, dohranu, održavanje staza i tek na samom kraju, ako postoje preduslovi, dolazi i do odstrela. Dakle odstrel nije nasumičan, postoje koraci koje sam naveo a koji su mehanizmi za takozvani sanitarni odstrel (bolesne, iznemogle, zaražene divljači), ili odstrel u prekobrojnosti", naveo je Bukva.

Dalje pojašnjava da se trude da osujete krivolov kroz video nazore i čuvarske službe koje su stacionirane na lovištima.

"Čuvarske službe, a sve u cilju zaštite divljači i borbe protiv krivolova, su opremljene najmodernijom opremom što podrazumijeva vozila, odijela, opremu, oružje. Mi smo udruženje koje većinu svojih aktivnosti finansira iz ličnih izvora, te se striktno pridržavamo zakonskih okvira i pravila", kazuje Bukva.

Lovačko udruženje "Sarajevo" moguće je kontaktirati putem zvaničnih platformi na Facebooku, te putem zvanične web stranice https://lusarajevo.ba/.

O udruženju

Lovačko udruženje "Sarajevo" formirano je 1894. godine i jedno je od najstarijih na prostoru Bosne i Hercegovine.

Broji preko 600 redovnih, počasnih, pomažućih članova i podmladak raspoređenih u četiri sekcije: Nahorevo, Hum, Trebević i Crepoljsko. Četiri sekcije su podijeljene na 13 grupa. Udruženje sprovodi lovne aktivnosti na području četiri gradske općine i lokalitetima Paljeva, Ahatovića, Žuća, Nahorevskih brda, Bukovika, Borija i padina Trebevića.

Lovno-privredna osnova privredno-sportskog lovišta "Bukovik" Sarajevo izrađena je 2016. godine na period od 10 godina na osnovu koje ovo udruženje postupa i na osnovu koje je izvršilo izradu godišnjih planova za lovne godine 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu.

Udruženje raspolaže sa sedam lovačkih kuća u kojim lovci provode većinu vremena. U lovištu se nalazi više sagrađenih hranilišta, pojila, niskih i visokih čeka, kao i drugih objekata za uzgoj, zaštitu i prehranu divljači, kao i skoro sve vrste divljači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije