Društvo

Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu: Biće centar kongresne i obrazovne djelatnosti

Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu: Biće centar kongresne i obrazovne djelatnosti
Foto: Ustupljena fotografija | Kongresni centar Trebinje predstavljen u Zagrebu: Biće centar kongresne i obrazovne djelatnosti

TREBINJE - Arhitektonski studio "Nekoliko" u Zagrebu je organizovao predavanje i priredio izložbu na temu "Kongresni centar Trebinje i još Nekoliko drugih tema", na kojem je predstavljeno jedno od najuspješnijih arhitektonskih rješenja ovog studija, koje je i odnijelo pobjedu na konkursu "Elektroprivrede Republike Srpske" - Kongresni centar u Trebinju.

Kako su istakli autori projekta, Kongresni centar u Trebinju jedno je od najuzbudljivijih rješenja.

"Centralnosimetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformiše iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterougla i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Prisutan je utisak lebdenja nove strukture nad šumom", kažu autori projekta.

Inače, Kongresni centar, čija je površina 30.000 kvadratnih metara, a investitor MH ERS, zamišljen je kao mjesto društvene, kulturne i umjetničke interakcije i socijalizacije, a budući kompleks biće centar kongresne i obrazovne djelatnosti, ali će obogatiti i kulturnu ponudu grada stvarajući nove uslove za održavanje koncertnih, izložbenih, poslovnih i drugih sadržaja.

Zamišljeno je on bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa "Grad sunca".

"To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je namijenjeno za javne površine - park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji", istakao je Luka Petrović, direktor ERS.

Na javnom, otvorenom, međunarodnom pozivu za izradu idejnog rješenja Kongresnog centra u Trebinju pristiglo je 39 radova iz cijelog svijeta, a prvu nagradu je odnio rad zagrebačkog studija "Nekoliko", koji čine Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj, a projekt su radili u saradnji sa Markom Gusićem iz studija "Argu".

Gost na predavanju bio i je Ivan Rašković, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsjednik stručnog žirija, s tim da je prisustvovala i delegacija "Elektroprivrede Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije