Društvo

Koliko u BiH koštaju prenosive tablice i kakva je procedura za izdavanje?

Koliko u BiH koštaju prenosive tablice i kakva je procedura za izdavanje?
Foto: Nezavisne novine/MUP RS | Koliko u BiH koštaju prenosive tablice i kakva je procedura za izdavanje?

BANJALUKA, SARAJEVO - Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosivih registarskih tablica iznosi 20 KM, saopšteno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Kako dodaju, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Pravilnikom o registrovanju vozila, a uz podršku IDDEEA, omogućeno je korištenje prenosivih registarskih tablica.

"Prenosive tablice su namijenjene za korištenje isključivo unutar granica BiH, a njihova primjena pojednostavljuje kupoprodaju automobila i sprečava rizik od nenaplaćenih udesa za vozila koja su neregistrovana učestvovala u saoboraćaju", dodali su iz IDDEEA.

IDDEAA je, kako dodaju, unaprijedila funkcionalnost sistema tako da kantonalni MUP-ovi u FBiH, MUP Republike Srpske i Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta mogu bez problema izdavati ove tablice kakve već dugo postoje u zemljama EU.

"Ove tablice su crvene i izdaju se pravnim ili fizičkim licima - preduzetnicima i mogu da se koriste za automobile koji se voze na testnu vožnju, popravku, tehnički pregled, do mjesta prodaje ili izlaganja, atestiranja ili čuvanja. U vozilu na kojem se nalaze prenosive registarske tablice, a koje učestvuje u saobraćaju, mora se nalaziti potvrda o registraciji vozila za prenosive registarske tablice, isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za te prenosive registarske tablice i potvrda o korištenju prenosivih registarskih tablica koje su na vozilu", naveli su iz IDDEEA.

Naime, kako dodaju, Savjet ministara BiH je početkom ove godine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio Pravilnik o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registrovanje i korištenje prenosivih registarskih tablica, a IDDEEA je doradila funkcionalnosti sistema odnosno baze podataka i tako su stvoreni tehnički preduslovi za uvođenje prenosivih tablica u upotrebu.

"U Pravilniku o dopunama Pravilnika o registraciji vozila se precizira da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica - preduzetnika, a nakon podnošenja zahtjeva nadležni organ donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu s registrovanom djelatnošću podnosioca zahtjeva", dodaju iz IDDEEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije