Društvo

Koliko je radnika u Srpskoj vraćeno na posao s bolovanja?

Koliko je radnika u Srpskoj vraćeno na posao s bolovanja?
Foto: Pixabay | Koliko je radnika u Srpskoj vraćeno na posao s bolovanja?

BANJALUKA - Vanredna ocjena privremene spriječenosti za rad tokom šest mjeseci ove godine zatražena je za 56 radnika, od čega je za 30 zaposlenih utvrđeno da su sposobni za rad i oni su vraćeni na posao, dok je za 26 radnika produženo bolovanje.

Pokazuju to podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a iz ove institucije za "Nezavisne novine" objašnjavaju da je već treću godinu, pored kontrole bolovanja, omogućena i vanredna ocjena bolovanja koju mogu da zatraže poslodavci za svoje radnike ukoliko imaju sumnje u opravdanost bolovanja.

"Na osnovu tog zahtjeva poslodavca, prvostepena komisija za ocjenu bolovanja poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti. Dakle, prvostepena komisija poziva osiguranika i obavezna je pregledati osiguranika te izvršiti uvid u zdravstveni karton i postojeću medicinsku dokumentaciju. Osiguranik kada primi poziv za vanrednu ocjenu prvostepene komisije treba da se javi svom porodičnom ljekaru koji je dužan da mu izda uputnicu za vanrednu ocjenu. Ishod ove vanredne ocjene može biti, kako je predviđeno pravilnikom, ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao, ako se analizom medicinske dokumentacije i pregledom osiguranika ustanovi da je radnik sposoban za rad", objašnjavaju oni.

Za razliku od prvog polugodišta ove godine, kada je na posao vraćeno 30 radnika, u istom periodu lani je za 32 zaposlenika data ocjena da su sposobni za rad. U tom periodu su zatražene vanredne ocjene privremene spriječenosti za ukupno 55 zaposlenih, a za 23 zaposlena data je ocjena da se potvrđuje privremena spriječenost za rad.

"Inače, vanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekad ranije i sada već rade. Takođe, napominjemo da su poslodavci uz zahtjev dužni navesti razloge, odnosno dostaviti dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano", kažu iz Fonda Srpske.

Osim vanredne ocjene, poslodavci su i ranije mogli zatražiti provjeru, odnosno kontrolu opravdanosti bolovanja za svoje radnike, a razlika u kontroli u odnosu na vanrednu ocjenu je u tome što kontrole vrše kontrolori Fonda, a ne prvostepene komisije za bolovanja.

"U prvoj polovini ove godine prema zahtjevima poslodavaca izvršene su kontrole bolovanja 93 radnika, a od toga u 25 su utvrđene nepravilnosti. S druge strane, za šest mjeseci 2023. godine izvršene su kontrole bolovanja 83 radnika, a nepravilnosti su uočene u 20 slučajeva", kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Kako objašnjavaju, kontrole bolovanja se vrše uvidom u zdravstveni karton i medicinsku dokumentaciju i provjerava se da li je ispoštovan pravilnik koji reguliše ovu oblast.

"Dakle, osiguranici se ne pozivaju na pregled kao što je to slučaj sa vanrednim ocjenama bolovanja. Kada su u pitanju kontrole opravdanosti bolovanja, one se mogu sprovesti i za bolovanja koja su završena, koja nisu u toku", ističu iz Fonda.

Nepravilnosti se uglavnom, prema podacima Fonda, odnose na to da, na primjer, radnik nije na vrijeme upućen na prvostepenu komisiju, bolovanje je trajalo duže nego što je naš pravilnik predvidio za određenu dijagnozu, radnik nije pravovremeno upućen na invalidsku komisiju, doznaka nije izdata u predviđenom roku, nije postupljeno po nalogu komisije za ocjenu bolovanja i slično.

"U slučaju da nije ispoštovan Pravilnik, FZO RS ima mogućnost da kazni zdravstvenu ustanovu čiji ljekar je napravio propust, u skladu sa ugovorom - umanjenjem tranše", napominju iz Fonda za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije