Društvo

Katastrofalno stanje u Jablanici, saobraćajna infrastruktura u kolapsu (VIDEO)

Katastrofalno stanje u Jablanici, saobraćajna infrastruktura u kolapsu (VIDEO)
Foto: N.N. | Katastrofalno stanje u Jablanici, saobraćajna infrastruktura u kolapsu (VIDEO)

JABLANICA – Saobraćajna infrastruktura u Jablanici je potpuno u kolapsu, a Donja Jablanica je potpuno odsječena od Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zbog velikih odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna.

Najkritičnija situacija je u Jablanici i okolnim mjestima poput Buturović Polja, Ostrošca i Čelebića, gdje je došlo do brojnih klizišta koja su zatrpala kuće, kao i odrona na putevima, dok su kuće u blizini jezera pretrpjele poplave.

Radovi na raščišćavanju puta prema Jablanici odvijaju se s obje strane – s južne strane na putu M-17, kao i sa sjevera, od Prozor-Rame prema Jablanici, kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Vojska je takođe angažovana na raščišćavanju puta iz pravca Konjica prema Jablanici. Sve raspoložive jedinice – radnici na održavanju puteva, vatrogasci, hitna pomoć i vojska – nalaze se na terenu. Spasilačke ekipe sa čamcima uspele su da dođu do Jablanice, gdje se aktivno radi na spašavanju ljudi.

Opština Jablanica je zatražila pomoć Oružanih snaga BiH (OS BiH) na osnovu zahtjeva načelnika opštine, a već su stigle potvrde o 14 smrtnih slučajeva, odnosno 14 pronađenih tijela. Nažalost, očekuje se da bi ovaj tragični broj mogao rasti.

Iz kantonalne vlade apelovali su na građane da ne kreću prema Jablanici i Konjicu zbog izuzetno kritične situacije na sjeveru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo je tokom noći Mostar, Konjic i Jablanicu, što je izazvalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona i poplava zbog naglog izlijevanja vode iz rijeka i jezera, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije