Društvo

Kakav je stav SPC o transplantaciji organa

Kakav je stav SPC  o transplantaciji organa
Foto: spc.rs | Kakav je stav SPC o transplataciji organa

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da je uvijek imala, da ima i da će imati otvoren i krajnje dobronamjeran stav o pitanju transplantacije organa.

Povodom medijskog spina o navodnoj nespremnosti SPC da podrži kampanju Ministarstva zdravlja o programu zavještanja i transplantacije organa "Produži život", SPC podsjeća da se Sveti arhijerejski sabor SPC još 2004. godine saglasio sa transplantacijom organa ukoliko su ispunjeni uslovi da je donator dobrovoljno zavještao organe i da je njegova porodica posmrtno dala saglasnost.

"Ovo sve važi s tim da je smrt donatora utvrđena od stručne lekarske komisije u skladu sa medicinskom etikom", navodi SPC.

Kako se ističe, niko nadležan u državi nije od Crkve zvanično zatražio zvaničan stav, a kamoli da su o tome vođeni teški pregovori, kako neki pišu.

U saoštenju je naglašeno da će Crkva uvijek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organa, bez obzira na to da li je "donor" mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprijekorno moralno medicinsko osoblje, a ne ono moralno indiferentno ili, još gore, korumpirano.

Istaknuto je da bi manje zainteresovani posmatrač primjetio niz uzastopnih snažnih medijskih kampanja kojima, po nepostojećim pitanjima i problemima, određeni krugovi sa različitih strana političkog spektra nastoje da SPC označe kao dežurnog krivca.

"Pojedini to rade iz neznanja, drugi zbog ideološke zaslepljenosti ili patološke mržnje, treći da bi koliko-toliko pokrili sopstvene greške ili čak ogrešenja, a ima i onih kojima je, zapravo, mesto u `magarećoj klupi`, koji Crkvu optužuju unapred, avansno i preventivno, zbog problema koje oni sami tek planiraju da stvore", naveli su iz SPC.

Kako ističu, najnoviji otrovni spin odnosi se na navodnu nespremnost Crkve da podrži kampanju Ministarstva zdravlja, odnosno da se čeka stav Crkve o programu zavještavanja i transplantacije organa, ali niko ne ističe da o tom pitanju javno govori NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

"On je, naime, svake godine, najmanje dva puta godišnje, dobrovoljni davalac krvi, a na njegovu inicijativu svi parohijski domovi u Beogradu, kada god je potrebno, na raspolaganju su Zavodu za transfuziju, o čemu Crkva redovno obaveštava verne, ali i sve druge", napomenuto je u saopštenju.

Naglašeno je da je poznata i činjenica da su pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe i da to nisu skrivali od javnosti, te da su, naravno, tako postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije