Društvo

KUD Doboj proslavio prvu nagradu: Izašli iz autobusa pa zaigrali užičko kolo

KUD Doboj proslavio prvu nagradu: Izašli iz autobusa pa zaigrali užičko kolo
Foto: Sanja Čakarević | KUD Doboj proslavio prvu nagradu: Izašli iz autobusa pa zaigrali užičko kolo

DOBOJ - Nakon 25 sati provedenih u autobusu, članovi Kulturno-umjetničkog društva Doboj, bez obzira na umor, imali su dovoljno snage za jedno kolo, te su u Vidovdanskoj ulici za svoje sugrađane zaigrali užičko i tako proslavili prvu nagradu osvojenu na festivalu u Turskoj.

Na pitanje čime su to osvojili žiri i publiku u ovoj zemlji, članovi ansambla odgovaraju:

"Ja bih iskreno rekao sinhronizacijom koraka i sinhronizacijom cijelog prvog ansambla, i naravno ostalih ansambala koji su imali svoju koreografiju", kaže Ivan Prodić.

Kaže da u KUD igra sedam godina.

"Imam volju prema plesu, prema muzici odmalena i onda sam odabrao ovim da se bavim, rekreativno, ali nadam se nekad i profesionalno", istakao je on.

"Ja se već dugo godina bavim folklorom i mislim da je bilo super igrati pred drugim ljudima, možda me je bilo malo strah, ali je bilo super. Kada smo imali nastup, KUD Doboj je dobio veliki aplauz, što je meni bilo jako drago i prvi ansambl se iskreno potrudio, kao i ostali ansambli", rekla je Milica Demonjić.

Prvi ansambl je igrao koreografiju "Crna trava", koju je nakon majskih poplava 2014. postavio Dejan Milosavljević Zvečanac, i to se pokazalo dobitnom kombinacijom jer je osvojena prva nagrada.

"Svaka njegova koreografija je na svoj način dobra, ali tu postoji još jedna stvar, kako je ta koreografija odigrana. Ima dobrih koreografija, ali zavisi kako se donese na scenu i to je veoma bitno. Uložili smo mnogo truda da bismo ostvarili ovaj rezultat i nije slučajno ta nagrada", kazao je Miloš Đukić, vođa prvog ansambla.

Osim prvog ansambla u Turskoj su nastupili i djevojački i omladinski ansambl, odnosno ukupno 78 folkloraša je pokazalo svoje umijeće.

"Prvi ansambl je toliko uigran da mene ne bi bilo sramota njih na Mars odvesti da igraju, toliko su uigrani. Tako i omladinski, i prvi dječji i drugi dječji, jednom riječju cijeli KUD. Nagrada me, pravo da vam kažem, iznenadila kada sam vidjela koliko učesnika ima, a s druge strane toliku sam vjeru imala u našu djecu jer nije ovo prvi put. Mi smo u jednoj Rusiji osvojili zlatnu medalju u konkurenciji daleko većeg broja društava", izjavila je Rosa Jović, predsjednica KUD Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije