Društvo

Iz štampe izašao novi broj godišnjaka "Glasnik Ljubinja"

Iz štampe izašao novi broj godišnjaka "Glasnik Ljubinja"
Foto: Vesna Duka | Iz štampe izašao novi broj godišnjaka "Glasnik Ljubinja"

LJUBINJE - Godišnjak "Glasnik Ljubinja", kao jedino štampano glasilo koje se izdaje u ovoj maloj istočnohercegovačkoj opštini, izašao je iz štampe i već se šalje pretplatnicima u inostranstvu, iako će njegova zvanična promocija, po tradiciji, biti tek za Savindan.

U pitanju je sedamnaesti broj koji izdaje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Ljubinja i, prema riječima profesora  Ratomira Ćuka, zamjenika urednika ovog časopisa, i ovoga puta donosi uobičajene rubrike i teme, ali su one vrlo interesantne.

"Nismo mijenjali koncepciju od prvog broja, promovišući Ljubinje i sve ono što je ljubinjsko, pa su zastupljeni ljubinjski autori koji ili žive u ovom gradu ili su u njemu rođeni, ili pak nisu Ljubinjci, ali govore o nečem ljubinjskom", kazao je Ćuk.

Napominjući da je u novom broju zastupljeno dvadesetak autora u nekoliko rubrika, on ističe da je ovogodišnji "Glasnik" nešto obimniji od dosadašnjih, te da na 180 stranica na formatu A4 donosi zanimljive sadržaje u kojim će svaki čitalac naći ponešto za sebe.

Kao uvod u Svetosavske svečanosti, "Glasnik" i počinje tekstom samog profesora Ćuka "Sveti Sava u svom i našem vremenu", ali se nastavlja i nizom zanimljivosti iz Ljubinja, te  prozom i poezijom ljubinjskih autora.

"Što se tiče proze, tu su pokojni Miroslav Toholj, čiji su tekstovi uvijek aktuelni, ali i oni naši Ljubinjci koji su još mladi i vrlo aktivni, Rade Likić, Nebojša Rudan, Draško Sikimić, kao i Žarko Radić, koji svake godine iz Amerike pošalje svoj prilog, ali imamo i poetski dio naših starih saradnika Ratka Dangubića i Vukašina Lugonje, te Desanke Radić, koja se prvi put u prošloj godini oglasila zbirkom pjesama i prenijeli smo njene tri pjesme", kazao je Ćuk.   

Osim ovih rubrika, u "Glasniku" su i "Istorija", "Zapisi", "Dokumenti", "Pogledi", "Istraživanja", "Hronika", a značajan broj prenumeranata "Glasnika" čitaće ga na svim meridijanima i to, kako kaže Ćuk, ranije nego stanovnici samog Ljubinja, gdje će biti promovisan tek za Savindan, a pretplatnicima su ga već poslali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije