Društvo

Hiljade vjernika u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija

Hiljade vjernika u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija
Foto: Vesna Duka | Hiljade vjernika u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija u zajedničkoj molitvi

TREBINJE - Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Mrkonjićima kod Trebinja, svečevom rodnom selu, povodom Dana Svetog Vasilija.

Kolone vjernika od ranog su jutra hrlile prema Mrkonjićima, automobilima i pješice, kao hodočasnici i svi su se, u tišini i sa radošću, molili Svetom Vasiliju i cjelivali grob njegove majke Ane.

Ističući da je Sveti Vasilije milost Božija, utješitelj i nada, vladika Dimitrije je u svečanoj besjedi istakao da je Hrist jedini spasitelj, jedini besmrtan, jedini Bog, a da čovjek na zemlji može jedino da se moli i da za molitve uvijek moramo imati vremena.

“Zato treba da se molimo, ne samo na ovoj liturgiji, nego da svaki dan do naredne liturgije u našim ustima bude molitva, pokajanje, milosrđe i da nikada ne zaboravimo da samo grijeh koji nije okajan, ostaje grijeh. Imamo blagoslov da se ispravljamo kroz Svetu tajnu pokajanja, imamo blagoslov da možemo prići majci Svetog Vasilija da se pomolimo i poklonimo, imamo priliku da se molimo našem Svetom Vasiliju pod Ostrogom i u našem srcu“, besjedio je vladika Dimitrije.

Jedan od najstarijih mještana sela Mrkonjići Jovo Lučić nije krio radost što se u njegovom selu dešava ova svečanost i što je, zahvaljujući dvjema vladama, Srbije i Republike Srpske, ovdje niklo pravo svetilište.

"Sada Mrkonjići imaju sve, što nekada nije bilo, dobili su crkvu, konak i gradi se još, ali u selu nema naroda kao što je ranije bilo, zbog čega sam jutros, kada sam u Mrkonjićima vidio ovoliku mladost bio izuzetno sretan i život mi se produžio", kazao je ovaj starina.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ističući da će se radovi u ovom svetilištu nastaviti i u budućem periodu.

Čestitavši svima ovaj veliki praznik, on je istakao da su sami Mrkonjići Božiji blagoslov, jer su mjesto gdje se rodio jedan od najvećih svetitelja pravoslavne vjere.

"Od prošle godine vjerni narod može da se pokloni i cjeliva mošti svečeve majke Ane, što je poseban blagoslov za naše Trebinje i vascijeli pravoslavni rod, ali i povod da učinimo sve kako bi ovdje još toga dosta uradili", kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje nastavlja sa radovima na drugoj fazi izgradnje vidikovca iznad manastirskog kompleksa u Mrkonjićima.

U porti hrama, upriličeno je proglašenje pobjednika dječijeg književnog konkursa "Stazama Svetog Vasilija", praznična priredba učenika Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" i humanitarni Svetovasilijevski bazar veza. 

Manifestacija "Dani Svetog Vasilija" biće završena koncertom etno-grupe "Kalem" u porti Sabornog hrama u Trebinju, u nedelju veče.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije