Društvo

Graorac: Nije smjelo biti dozvoljeno da koštani uzorci budu poslati u Tuzlu

Graorac: Nije smjelo biti dozvoljeno da koštani uzorci budu poslati u Tuzlu
Foto: Srna | Graorac: Nije smjelo biti dozvoljeno da koštani uzorci budu poslati u Tuzlu

​BANJALUKA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da nije smjelo biti dozvoljeno da iz Spomen-kosturnice u Srpcu ponovo budu uzeti koštani uzorci za DNK analizu i poslati u Tuzlu, budući da Srpska ima svoje nadležne institucije i Zavod za sudsku medicinu.

Graorčeva je rekla novinarima u Banjaluci, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima institucija koja se bave traženjem nestalih na republičkom i zajedničkom nivou, da je Republička organizacija inicirala ovaj susret kako bi bilo utvrđeno zašto su uzorci poslati u Tuzlu, što je urađeno po naredbi Tužilaštva BiH.

"Željeli smo da čujemo da li se moglo spriječiti i ne dozvoliti da se nakon 20 i više godina od kada su tijela iz Federacije BiH (FBiH) dopremljena u Republiku Srpsku, ponovo poslata u FBiH", pojasnila je Graorčeva.

Ona je istakla da će, ukoliko postoji i najmanja nada da ova tijela budu identifikovana, to biti neki uspjeh pogotovo za porodice koje traže svoje najmilije, prenosi Srna.

Graorčeva je navela da se u Spomen-kosturnici u Srpcu nalaze posmrtni ostaci za koje članovi porodica poginulih pretpostavljaju ko su, iako se ne mogu pojedinačno izdvojiti, jer su tijela zajedno zapaljena zbog čega i nije bilo moguće izolovati odgovarajući koštani uzorak koji bi potvrdio DNK.

Ona je zaključila da zajednički cilj porodica poginulih boraca i nestalih civila i institucija koja se bave traženjem nestalih na republičkom i zajedničkom nivou treba da bude pronalazak što većeg broja nestalih Srba, njihova identifikacija i predaja porodicama.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srbac Dragutin Stanojević rekao je novinarima da se u Spomen-kosturnici nalazi šest do sedam neidentifikovanih posmrtnih ostataka tijela koja su muslimani spalili na Ozrenu.

"Tri puta je neuspješno pokušavano uzimanje uzoraka za DNK analizu, a 2020. godine ponovo su uzeti uzorci koji su rezultirali jednom identifikacijom", istakao je Stanojević.

On je rekao da će u naredna tri dana ponovo biti uzeti koštani uzorci, ističući da je uvjeren da će doći do poklapanja DNK uzoraka za više nestalih lica za koja se pretpostavlja da su bili pripadnici Srbačke brigade Vojske Republike Srpske.

"Potrebno da se riješe nespoprazumi između predstavnika institucija na republičkom i zajedničkom nivou koje se bave traženjem nestalih, kako bi se ubrzao proces traženja nestalih Srba", zaključio je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije