Društvo

Gradiška djecu sa KiM dočekala raširenih ruku

Gradiška djecu sa KiM dočekala raširenih ruku
Foto: Milan Pilipović | Gradiška djecu sa KiM dočekala raširenih ruku

GRADIŠKA - U okviru akcije "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije sa djecom iz Republike Srpske" u Gradišci boravi 47 mališana iz Osnovne škole "Jovan Cvijić" iz Zubinog Potoka.

Za njih je danas organizovan prijem u Gradskoj upravi, a gradonačelnik Zoran Adžić uručio im je poklone.

"Svake godine, veoma sam srećan zato što vas možemo ugostiti. Srbi u Srpskoj najbolje razumiju teškoće koje imate u svojim mjestima na Kosovu i Metohiji. Zato se trudimo da vaš boravak ovdje učinimo što ljepšim", kazao je Adžić.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora sa pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, naglasio je da su u Gradišci veoma posvećeni ovoj akciji i da svake godine velikodušno dočekuju mališane. Tako je i ove godine.

"Gradiška je izuzetan domaćin. Ovdje svake godine djecu sa Kosova i Metohije dočekuju raširenih ruku i na tome smo im veoma zahvalni", kazao je Arlov.

Teodora Janićijević, učenica šestog razreda Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Zubinom Potoku, kaže da se u Gradišci i Republici Srpskoj osjeća veoma ugodno i da su domaćini, njeni vršnjaci iz OŠ "Danilo Borković", veoma gostoprimljivi.

"Ovde mi je lepo. Upoznala sam prijatelje, sa njima se družimo. Putovanje je dugo trajalo, ali je bilo zanimljivo. Svi nas ovde pitaju kako nam je na Kosovu i Metohiji. Odgovaramo da nam je dobro, i da nam je teško, istovremeno, jer se mi borimo za svoju zemlju i svoju slobodu", kazala je Teodora.

"Zubin Potok je malo mesto pored reke Ibar. U našoj zajednici živimo sasvim normalno. Ne priznajemo nikakve probleme. Ovde smo srećni, pamtićemo ovu posetu za celi život. Srećni smo zbog dolaska. Ja sam smeštena kod Danijele i Ognjena Malinovića, oni su divni ljudi", rekla je Milica Božović. Njena koleginica Tamara Aksentijević, učenica iste škole, kaže da je prvi put u Gradišci i Republici Srpskoj.

"Učenici koji su pre nas ovamo dolazili imaju veoma lepa sećanja. Nama su o tome pričali i mi smo došli sa velikim uzbuđenjem i iščekivanjem. Radosni smo zbog dolaska", kazala nam je Tamara Aksentijević.

"Srećni smo, zato što smo gosti naše bratske Republike Srpske", rekla je nastavnica Bojana Milanović iz Zubinog Potoka.

"Takođe, dugujemo veliku zahvalnost našim divnim domaćinima, gradu Gradiška, Osnovnoj školi  'Danilo Borković' i svim porodicama koje su ugostile našu decu. Boravak u Republici Srpskoj pričinjava veliku radost, donosi neko novo iskustvo, slobodu i priliku da bar nekoliko dana deca imaju bezbrižan i sadržajan život. Naš boravak ovde pričinjava nam veliko zadovoljstvo i ostaviće dubok trag u našim srcima. Nekoliko ovih rečenica je malo u odnosu na divne utiske. Zato, veliko hvala na izuzetnom gostoprimstvu", obratila se nastavnica Milanović svojim domaćinima u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije