Društvo

Gordana Vlainić, novinarka jedinstvenog stila

Gordana Vlainić, novinarka jedinstvenog stila
Foto: Milan Pilipović | Gordana Vlainić, novinarka jedinstvenog stila

GRADIŠKA - Autentičan reporterski zapis za Gordanu Vlainić, novinarku Radio-televizije Gradiška, nema cijenu ni prepreku.

Ona u svakoj situaciji pronalazi način da gledaocima približi temu i ambijent.

"Bavim se novinarstvom zato što volim ovaj posao", objašnjava Gordana svoje novinarske principe.

"Temu, događaj ili ličnost nastojim prikazati iz nekog drugog, drugačijeg ugla. Gledaoci žele kratak, originalan, inovativan i zanimljiv prikaz. Zato, u svojim televizijskim prilozima tragam za originalnim i  modernim izrazom", pojašnjava Gordana Vlainić, novinarka sa zavidnim iskustvom i reporterskim instinktom.

Posebno je inspiriše rad na terenu.

"Svaki odlazak na teren je novo iskustvo i drugačiji izazov. Tako je odlazak na jedan uobičajen događaj, na primjer, obilježavanje "Dana otvorenih vrata MUP-a Srpske" prerastao u zanimljivi prilog. Naša TV  ekipa imala je priliku da snimi, zahvaljujući Helikopterskom servisu Srpske, Gradišku iz vazduha".

Gordana navodi i druge primjere, kada je maštu stavila u prvi plan, otišla korak dalje od dnevnog klišea u informisanju.

Navodi brojne primjere i priloge koje su gledaoci podržali, nakon prvog gledanja.

"Zabilježili smo da u Parku slobode u Gradišci zimuju sove, saznali da se srne vraćaju svojim spasiocima, snimili razgovor sa jedinim sokolarom u Republici Srpskoj. Upoznali smo naše gledaoce sa graničnim policajcima i pokazali ulogu pasa u čuvanju granice BiH", navodi Gordana priloge, teme i okolnosti snimanja.

Među njima su i  usponi na planinske vrhove, snimanje reportaže na Zečijem kamenu na Kozari, osvajanje kamenitih vrleti ili zapuštenih, ali bogatih pećina.

"Radeći u različitim medijima, štampi, na radiju i televiziji, shvatila sam da kreiranje priče za svaki medij mora biti drugačije, posebno i originalno. Televizija novinaru dozvoljava najviše kreativnosti, jer kroz sliku, muziku i naraciju može najbolje da prenese informaciju ili emociju. Od njega zavisi u kojoj mjeri će te mogućnosti iskoristiti", smatra naša sagovornica.

Koliko će novinar biti uspješan, pojašnjava Gordana Vlainić, zavisi od njegove spremnosti, ideje, mašte i sposobnosti da se upusti u istraživanje, planiranje, a potom i realizaciju. Izazovno je, dodaje, izvještavati sa dramatičnih događaja, situacija koje su nepredvidive, neočekivane.

"Gledaoci, slušaoci ili čitaoci vole životne priče o društvenim i nesvakidašnjim događajima. One su svuda oko nas, a vještina je u prepoznavanju i pristupu. Na primjer, čovjek i životinja, taj odnos je uvijek inspirativan za mene. Tako smo istraživali gdje žive rode na području Gradiške, gdje se gnijezde, koliko mladunaca legu, gdje su njihova gnijezda. Na primjer, zanimljivo je da rode najčešće obitavaju u dvorištima gradiških poštara. To je interesantna tema i jedinstven TV prilog, koji sam uradila", zaključila je Gordana Vlainić.

Ona je autor i televizijskog serijala o prošlosti Gradiške, čitanke istorije grada na Savi, sa bogatim stranicama o važnim događajima i ličnostima.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije