Društvo

Fondacija Novak Đoković u Banjaluku dovela svjetski poznatog stručnjaka (FOTO, VIDEO)

Fondacija Novak Đoković u Banjaluku dovela svjetski poznatog stručnjaka (FOTO, VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Fondacija Novak Đoković u Banjaluku dovela svjetski poznatog stručnjaka (FOTO, VIDEO)

BANJALUKA - U Narodnom Pozorištu Republike Srpske večeras je u organizaciji Fondacije Novak Đoković organizovan razgovor s dr Gordonom Njufeldom o temi „Roditelj kao odgovor na dječje potrebe“.

Kroz ovaj razgovor publika je mogla čuti više o temama koje se tiču roditeljstva, odnosima roditelja i djece i sl.

Smiljana Grujić, iz Fondacije Novak Đoković, stručnjak koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom i roditeljima, ističe da ima privilegiju da radi u ovoj Fondaciji.

“Glavni cilj jeste dobrobit dece i njihovih roditelja, a dosta radimo u Srbiji i regionu u vezi s tim, gradimo vrtiće, imamo programe za roditelje,  za decu, vaspitače. Srećni smo što smo večeras u Banjaluci zajedno sa vama. Dovodimo izuzetnog stručnjaka profesora Gordona Njufelda, koji će s nama podeliti jednu temu koja će vam se naizgled činiti poznata, ali u stvari ćete videti koliko važnih stvari, što se tiče dečjih potreba smo nekako zapostavili, iako svaki roditelj želi najbolje za svoju decu”, rekla je Grujićeva.

Kako kaže, njihova misija je da podrže stručnjake i roditelje u cijelom regionu i da se povežu oko teme roditeljstva, “jer za temu roditeljstva ne postoji alternativa”.

“Period ranog razvoja kojim se mi bavimo je period koji je najkraći, ali ima najveći uticaj na razvoj dece, tako da kao što dr Gordon kaže: “Ljubav dece ne treba da bude od strane roditelje, to se može preneti i na partnerske odnose i na prijateljske te odnose sa roditeljima”. Odnosi sa roditeljima ne treba da budu uslovljene, već deca treba da se odmaraju u roditeljskoj ljubavi”, istakla je ona

Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorka Fondacije Novak Đoković, je kazala da je veliko zadovoljstvo što su se vratili u Banjaluku te da i dalje postoji interesovanje i saradnja sa lokalnom stanovnistvom.

“Ove godine smo doveli dr Gordona sa željom da osnažimo porodicu podsećajući koliko je bliskost sa decom bitna. Iskreno se nadam da ćemo doći ponovo sa još stručnjaka i još tema za razmatranje, kako bi svi napredovali, a samim tim i naša deca”, kazala je Đokovićevu.

I dr Gordon Njufild je istakao da mu je drago što je u Banjaluci.

“Moj rad se zasnivao na tome da proučavam stanja te šta je djeci potrebno da budu ono što bi mogli postati, a ovdje sam da to podijelim sa roditeljima, učiteljima i profesionalcima.

Mislim da roditeljstvo može biti lakše nego što mi to mislimo, iako zna biti teško. Ali, izazov je u tome da mi trebamo raditi sa prirodom, a ne protiv nje, tako da mi je drago što mogu podijeliti ove stvari sa ljudima koji su večeras ovdje”, rekao je Njufild.

Inače, Dr Gordon Njufeld je jedan od najvećih autoriteta u oblasti dječjeg razvoja, koautor bestselera “Budite oslonac svojoj djeci“ i mentor čuvenog dr Gabora Matea. U svojoj, karijeri, dugoj više od 40 godina, radio je kao klinički psiholog s djecom, omladinom i osobama koji brinu o njihovom razvoju. Posljednje dvije decenije posvetio je kreiranju kurseva za roditelje i nastavnike u okviru svog Neufeld Institute – online obrazovnog instituta i svjetske dobrotvorne organizacije posvećene primjeni razvojne nauke pri odgajanju djece.

Nakon posjeta dr Šefali i dr Gabora Matea, gostovanjem dr Njufelda Fondacija Novak Đoković ove godine nastavlja svoj program „Razgovori o roditeljstvu", a posjetioci mogu da očekuju korisne savjete o temama, kao što su kako prevazići brojne izazove roditeljstva kroz različite faze odrastanja djece, kao i šta je najvažnije u odnosu koji grade s djecom. Nakon Banjaluke, razgovori s dr Gordonom Njufeldom će biti održani i u Zagrebu i Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije