Društvo

FZO RS: Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati

FZO RS: Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati
Foto: Dražan Pozderović | FZO RS: Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati

BANJALUKA – Zbog prijava osiguranika da im se u službama hitne medicinske pomoći u pojedinih domovima zdravlja u Republici Srpskoj naplaćuju usluge pregleda, oglasili su se iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, te poručili da su usluge hitne medicinske pomoći finansirane za sve građane (osigurane i neosigurane) i da se ne smije dešavati da se one naplaćuju građanima.

"Bez obzira jesu li osigurani, gdje im je mjesto prebivališta, u kojoj ustanovi su registrovani i slično", naveli su iz FZO RS.

Istovremeno, iz ove ustanove šalju apel građanima da ne zloupotrebljavaju službe hitne medicinske pomoći i da se ovim službama obraćaju samo kada je to neophodno zbog vitalne ugroženosti.

"Odnosno, zbog ozbiljnog rizika po zdravlje. U suprotnom, mogu da ispaštaju pacijenti kojima je zaista potrebno hitno zbrinjavanje", poručuju iz Fonda.

Podsjećaju da domovi zdravlja u Srpskoj dobijaju sredstva od FZO RS za hitnu medicinsku pomoć prema broju stanovnika na području koje pokrivaju. Međutim, tu su, tvrde, uočili određene probleme.

"Uočili smo da ima slučajeva naplaćivanja usluga u službama hitne pomoći i one su od strane zdravstvenih radnika evidentirane kao usluge pružene na lični zahtjev pacijenta. Međutim, u službama hitne pomoći ne bi trebalo uopšte da se pružaju 'usluge na lični zahtjev', već da se zbrinjavaju pacijenti kojima je potrebna hitna, neodložna zdravstvena zaštita", ističu iz FZO RS.

Povodom ranijih tvrdnji iz pojedinih domova zdravlja da IZIS, nakon što se u sistem unesu podaci o zdravstvenom stanju pacijenta, određuje da li je pacijent u stanju hitnoće ili ne, iz Fonda kažu da to nije tačno.

"Ne određuje IZIS da li je pacijent u stanju hitnoće, niti da li neka usluga treba da se naplati, već to isključivo određuje nadležni zdravstveni radnik. Inače, ova pojava nije česta, ali se sporadično dešava, a Fond nastoji da pravovremeno reaguje kako bi zaštitili prava osiguranih lica, odnosno da pacijenti ne plaćaju nešto što je za njih Fond već platio", napominju iz FZO, te navode primjere ovih zloupotreba.

"Među pacijentima kojima su naplaćivane usluge bilo je i osiguranih lica starijih od 65 godina, djece, kao i trudnica, koji su pri tome i registrovani u tim domovima zdravlja, te smatramo nedopustivim da se posebno ovim kategorijama osiguranika naplaćuju usluge, jer oni ne treba da plaćaju ni participaciju, a kamoli punu cijenu usluga i to u službama hitne pomoći", dodali su iz ove ustanove.

Podsjećaju da svi osiguranici imaju mogućnost da podnesu zahtjev za refundaciju sredstava ukoliko su im naplaćene usluge u hitnoj pomoći.

"Ti troškovi će ići na teret zdravstvenih ustanova koje su naplaćivale usluge. Fond će sprovesti kontrole u svim domovima zdravlja u kojima je primjećeno naplaćivanje usluga u službama hitne medicinske pomoći i primjenjivaće ugovorom propisane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti u radu", zaključili su iz FZO RS.

Vezane vijesti:

Pacijente u Hitnoj pomoći u Banjaluci čekaju nova pravila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije