Društvo

Episkop Sergije: Bihać krajiški Jerusalim

Episkop Sergije: Bihać krajiški Jerusalim
Foto: Srna | Episkop Sergije: Bihać krajiški Jerusalim

BIHAĆ - Vijek od osnivanja Eparhije bihaćke proslavljen je danas u Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Bihaću u kojem su iznesene na cjelivanje mošti Svetih mučenika Eparhije bihaćko-petrovačke, što je direktan blagoslov stradalih predaka.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je poručio da je u Bihaću prošlost satkana od ratnih ožiljaka i da je ovaj grad krajiški Jerusalim u kojem se sreću tri naroda i vjere da uče da nikada ne bude ponovljeno zlo iz prošlosti.

"Mi ne zaboravljamo, naročito u velikomučeničkom gradu Bihaću, gdje nam to biološki i duhovni potomci nikada ne bi oprostili", istakao je vladika Sergije.

Vladika je rekao da su Garavice golgota ovog vremena.

"Pamtimo Garavice koje nisu ništa drugo nego krajiška golgota na koju danas raspinju beščašćem one koji su ubijeni prije više decenija", naglasio je episkop bihaćko-petrovački u besjedi.

Vladika je podsjetio da je istorijat Eparhije bihaćke protkan trudom i zalaganjem sveštenstva i naroda tog kraja.

"U ovom danu prisjećamo se sveštenika koji su uložili veliki trud da sjedište Eparhije bihaćke bude u predivnom Bihaću jer su duhovne potrebe naroda ovog kraja bile velike, a osnivanje nove eparhije bila je potreba", rekao je episkop Sergije.

Vladika Sergije je podsjetio da je kralj Aleksandar Karađorđević svojim ukazom 12. juna 1924. godine osnovao Eparhiju bihaćku.

Prema njegovim riječima, Eparhija bihaćka nešto kasnije je dobila prvog episkopa Venijamina /Taušanovića/ koji je u ovim krajevima proveo svega tri godine, a eparhija je nakon nekoliko godina, nažalost, ukinuta.

Sveti arhijerejski sabor je nekoliko decenija kasnije osnovao Eparhiju bihaćko-petrovačku ispravljajući tadašnje ukidanje Eparhije bihaćke.

Episkop Sergije poručio je da treba čuvati sjećanje na pretke i njihovu veliku žrtvu u osnivanje Eparhije bihaćko-petrovačke.

"Budućnost naših potomaka odrediće ono što budemo mi mislili, radili i govorili", poručio je episkop Sergije.

U Bihaću je danas obilježena i 131 godina od osnivanja Hrama Silaska Svetog duha na apostole u kojem su se okupili vjernici da proslave ovaj jubilej, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije