Društvo

Dvoje mladih se otrovalo gljivama

Dvoje mladih se otrovalo gljivama
Foto: Freepik | Dvoje mladih se otrovalo gljivama

TREBINJE - U posljednjih par dana u Trebinju su zabilježena dva slučaja trovanja gljivama, a u pitanju su muškarac i žena, mlađe životne dobi.

U Bolnici Trebinje je potvrđena hospitalizacija ovo dvoje pacijenata nakon konzumacije otrovnih gljiva, a, prema riječima Petre Paovice,  načelnice Odjeljenja za antesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, oba slučaja su već na kućnom liječenju.

"U pitanju su muška i ženska osoba mlađe životne dobi. I srećom su imali blažu kliničku sliku trovanja, a nakon bolničkog liječenja su sa zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem  pušteni kući", kaže Paovica.

Ona navodi da ni sami pacijenti nisu znali konkretno kojim gljivama su se otrovali, zbog poremećaja njihove svijesti.

"Pored poremećaja svijesti, kliničku sliku trovanja karakterišu i grčenje mišića lica i tijela, koje su imali i ovi pacijenti, zatim poremećaj srčanog ritma, u smislu ubrzavanja ili usporavanja rada srca, te poremećaji disanja", dodaje ona.

Napominjući da je bolničko osoblje bilo na stanovištu da je ljekarska opservacija trebalo da traje duže, pacijenti su, kako kaže, po sopstvenim zahtjevima bolnicu napustili nakon 24 časa, odnosno, kada su se osjećali bolje, a što je najvažnije - bili su van životne opasnosti.

Kod sumnje na konzumaciju otrovnih gljiva, najvažnije je, prema savjetu dr Paovice, što brže se obratiti ljekaru, odnosno, službi hitne medicinske pomoći.

"Srećom, trovanje gljivama, iz ugla bolničkog liječenja, nije često na području Trebinja, iako ne možemo da garantujemo da nije bilo blažih slučajeva, sa manje otrovnim gljivama, pa su se konzumenti liječili u kućnim uslovima, tako da su u posljednje dvije godine bilježeni samo sporadični slučajevi alimentarne intoksikacije otrovnim gljivama“, navela je Paovica.

Ona dodaje da se ne može sa preciznošću ni utvrditi da li je uzrok ovih slučajeva nedovoljna edukovanost, ili je vegetacija takva da onemogućava jasnu vidljivost i prepoznavanje vrsta gljiva.

S tim u vezi je na kraju apelovala na sve one koji se bave branjem i konzumacijom gljiva a nemaju dovoljno znanja o njima - da obrate pažnju ili se obrate nekom stručnijem, jer otrovne i jestive gljive liče jedne na druge i ne mogu se lako raspoznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije