Društvo

Doktorica iz Tuzle poručila: Trebamo se vakcinisati zbog sebe i drugih

Doktorica iz Tuzle poručila: Trebamo se vakcinisati zbog sebe i drugih
Foto: N.N. | Tuzlanski kanton započeo vakcinaciju

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu danas je počela vakcinacija medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Tako je u UKC-u Tuzla vakcinisano 30 doktora i medicinskih radnika . 

Priorotet imaju oni iz tzv.crvene zone, odnosno, oni koji rade u COVID bolnicama. Jedna od njih je Jasmina Bošnjić, internista u COVID bolnici u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

"Sretna sam što mi je pripala čast da prva u UKC-u dobijem vakcinu. Inače sam uposlenik COVID bolnice i od samog početka pandemije sam u procesu rada. Ovo je veliki korak danas i za nas i za TK“, rekla je doktorica Bošnjić te naglasila da se ne treba osvrtati na antivakserske politike jer bi svaka osoba koja cijeni svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe, trebala se vakcinisati.

Za vakcinaciju u ovoj ustanovi apliciralo je 400 osoba. Iz UKC su kazali da imaju garanciju da će dobiti i doze za revakcinaciju.

Inače, broj novozaraženih u ovom kantonu se povećava, a nadležni pozivaju građane da se pridržavaju mjera.

"Šte se tiče epidemiološke situacije, ona se lagano pogoršava. Danas je procenat između broja testiranih i pozitivnih, skočio na 30 %. To nam dugo tako nije bilo. Dostigli smo broj od 98 danas. Dok dođu podaci iz privatnih laboratorija, očekivati je trocifren broj. Imamo porast broja zaraženog osoblja. Jučer je bio 40, danas 44", kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla. 

Stoga vakcine su neophodne, a iz Ministartva zdravstva, izrazili su očekivanja da će veće količine doza vakcina, doći što prije da se stanovništvo imunizira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije