Društvo

Direktori dobojskih škola na vrijeme evakuisali učenike

Direktori dobojskih škola na vrijeme evakuisali učenike
Foto: Arhiva | Direktori dobojskih škola na vrijeme evakuisali učenike

BANJALUKA – Na nastavku suđenja Obrenu Petroviću i Milku Vidakoviću u Okružnom sudu u Banjaluci zbog majskih poplava 2014. godine, svjedočili su direktori škola u Doboju koji su, između ostalog, rekli da su dobili obavještenje o mogućim poplavama i na vrijeme evakuisali učenike.

Podsjećamo, bivšem gradonačelniku Doboja Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka Civilne zaštite Vidakoviću se sudi jer se terete za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine  u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena je velika šteta.

Svjetlana Telebak, direktor Gimnazije "Jovan Dučić" iz Doboja navela je u četvrtak u Okružnom sudu da je 14. maj protekao kao i svaki drugi.

"Ovaj dan prije poplava ni ja ni kolege nismo imali informacije o vodostaju Bosne. Uopšte nije izgledalo da bi moglo doći do katastrofe. Taj dan  sam ujutro otišla na posao oko 7.15 i sve je izgledalo normalno. Oko 8.15. me nazvao Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja te mi rekao da treba da pustimo djecu i evakuišemo školu jer postoji opasnost od poplava. Nakon toga smo veoma brzo evakuisali cijelu školu i djeci rekli da idu direktno kući", rekla je Telebak.

Ona je istakla da je sirenu za opasnost čula oko 8.15, te da su u tom trenutku već započeli evakuaciju škole.

"Sva djeca i osoblje škole su na vrijeme stigli kući. U grad je voda ušla od 10.30 do 11 časova, a škola je poplavljena oko 12 časova", naglasila je Telebak.

Dražana Mihajlović, nekadašnja direktorica Osnovne škole "Sveti Sava" u ovom gradu, kazala je na suđenju da su 15. maja normalno došli na posao, te da su je oko osam časova zvali iz Civilne zaštite Doboja i rekli da trebaju evakuisati školu jer postoji mogućnost od poplava.

"Kasnije me i tadašnji gradonačelnik Obren Petrović zvao i pitao jesmo li krenuli da evakuišemo školu, na šta sam mu odgovorila da već to radimo. Sve je proteklo u najboljem redu", istakla je Mihajlovićeva.

I Predrag Pašić, direktor Ugostiteljsko-trgovinske škole u Doboju u kojoj su smještene još tri srednje škole ispričao je slično na suđenju.

"Sve su škole na vrijeme evakuisane u vrijeme poplava. I mene je 15. maja zvao Dragan Vasilić oko osam časova, te mi poručio da postoji potreba za evakuacijom, te je ubrzo cijela zgrada sa četiri škole bila evakuisana", naglasio je Pašić.

Milan Čobanović, direktor Osnovne škole "Ðura Jakšić" u Podnovlju naveo je da na dan poplava nije mogao da dođe do škole jer se voda izlila u naselju Bare kada je krenuo na posao.

"Otišao sam u kafanu Merkur koja je tada bila puna ljudi. Kasnije sam otišao kući i kada sam čuo sirenu oko 8.20 zvao sam školu i sva su djeca već evakuisana", dodao je Čobanović.

Dobojska gimnazija imala plan za postupanje tokom poplava

Svjetlana Telebak, direktorica dobojske Gimnazije navela je da je škola zajedno sa Civilnom zaštitom Doboja uradila plan za postupanje u vanrednim situacijama i poplavama, te je on sprovođen svake godine.

"Milko Vidaković, tadašnji šef Civilne zaštite dolazio je da dogovorimo plan obuke radnika o postupanju u vanrednim situacijama. Takav plan imale su i srednja Ugostiteljsko i trgovinska škola, kao i Osnovne škola "Sveti Sava" i "Ðura Jakšić".

Ovo isto su potvrdili i Predrag Pašić, direktor Ugostiteljsko-trgovinske škole i Dražana Mihajlović, nekadašnja direktorica Osnovne škole "Sveti Sava".

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije