Društvo

Derventski Dramski studio proslavlja pet godina pozorišne magije

Derventski Dramski studio proslavlja pet godina pozorišne magije
Foto: Ustupljena fotografija | Derventski Dramski studio proslavlja pet godina pozorišne magije

DERVENTA - "Daske koje život znače" već pet godina centar su svijeta zaljubljenika u glumu u Derventi, gradu u kome je ova sedmica u znaku pozorišne umjetnosti, jer Dramski studio proslavlja svoj mali jubilej.

Kada su počeli, nisu ni slutili da će trajati godinama i da će nizati uspjehe, a sreću zbog pet godina postojanja ne kriju.

Prema riječima Siniše Tešanovića, umjetničkog rukovodioca Dramskog studija koji djeluje u okviru biblioteke "Branko Radičević" u Derventi, do sada su imali 30 premijera, više od 100 izvođenja, osam festivalskih nastupa i desetine osvojenih nagrada.

Svojih prvih pet godina proslavljaju pozorišnim festivalom.

"To je zaista jedan ogroman uspjeh. Ove sedmice izvodimo predstave koje su trenutno aktivne, a koje su za sve uzraste, osnovce, srednjoškolce i odrasle. Presrećni smo što imamo pet predstava za pet godina. Sve je u znaku pet", ističe Tešanović za "Nezavisne novine".

Kako dodaje, njihove premijere uvijek su popunjene do posljednjeg mjesta.

"Ali ono što je još veći uspjeh jeste što smo na reprizama uvijek imali više od stotinu ljudi koji dođu da nas gledaju", navodi on i dodaje da su festival otvorili u ponedjeljak, a zatvaraju ga u subotu predstavom "Nešto kao sreća". A oni su srećni što je brojna publika ispratila predstave i ove sedmice.

"To je veliki pokazatelj da Dervenćani zaista vole pozorišne predstave. I kada su gostovale druge predstave, kada su dolazile ekipe iz Prnjavora i Modriče, uvijek je bilo publike", kaže Tešanović.

Do sada su kroz derventski Dramski studio prošla tačno 134 člana uzrasta od šest do 66, a trenutno broje oko 50 članova, koji su raspoređeni u više grupa.

"Jedan od najdražih uspjeha koji smo postigli, što je možda i kruna našeg rada, jeste što ove godine imamo jednog studenta glume Savu Lučića. Velika je stvar za Dramski studio da nakon pet godina iznjedri studenta glume. Ja, kao mentor, sam i više nego ponosan i presrećan", priča Tešanović za "Nezavisne novine".

Značaj pozorišta, osim za Derventu, koju je, kako kaže Tešanović, lansiralo u visine pozorišnog svijeta na mapi Republike Srpske, ali i regije, Dramski studio ima i za odrastanje mladih.

Upravo među mladima koji su zavoljeli pozorište kroz Dramski studio je i Savo Lučić, koji za "Nezavisne novine" ističe da mu je angažman u ovoj pozorišnoj trupi olakšao upis na studije glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

"Pozorište u Derventi je trebalo odavno da bude, ali nije. Drago mi je što sada imamo pozorište, ali i festival povodom pet godina rada studija", istakao je Lučić, koji je inače glumio u osam predstava.

Više od dvije godine na derventskim "daskama koje život znače" igra i Maja Glumac, a kako kaže, u pozorištu uči i o glumi i o životu.

"Kroz godine smo postali kao jedna mala porodica", priča ona za "Nezavisne novine".

Do sada je glumila u četiri predstave, a za svoj rad dobila je i priznanje.

"Bilo mi je veoma neobično i čudno što sam dobila nagradu, jer kad vidim svoje kolege šta rade na sceni, toliko ne vidim sebe kao osobu vrijednu nagrade", ističe Maja.

Kada je riječ o planovima za budućnost, Tešanović ističe da bi volio da dobije stalno zaposlenje kako bi se svakodnevno mogao posvetiti svijetu glume. Takođe, želja im je da omoguće mladim glumcima da svake sedmice odgledaju barem jednu predstavu u profesionalnim pozorištima u Banjaluci, ali i da odlaze na sportske treninge, jer je fizička aktivnost važna za glumce.

"Plan je da se još više i više nadogradimo i da postanemo zaista impresivan pokazatelj kako se sa mladima može raditi ako im se pruži prilika. Takođe, da imamo redovan repertoar koji će činiti predstave za djecu i omladinu, ali i za odrasle", ističe on i dodaje da se nadaju da će i u godinama koje dolaze imati nove buduće akademce glume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije