Društvo

Dan djece ulice: "Bacili su mi dokumente i natjerali me da prosim"

Dan djece ulice: "Bacili su mi dokumente i natjerali me da prosim"
Foto: ilustracija | Dan djece ulice: "Bacili su mi dokumente i natjerali me da prosim"

BANJALUKA - Ja sam se zaljubila, udala sam se sa 15 godina, obećao mi je da ćemo biti zajedno, a kad sam došla, bacili su mi dokumente i natjerali me da prosim. Sve pare uzmu od mene, meni ne daju ni da uzmem djetetu mlijeko.

Ovo je priča sedamnaestogodišnje djevojčice koju je Udruženje  "Nova generacija"  iz Banjaluke podijelilo povodom obilježavanja Međunarodnog  dana djece ulice.

Naime, kako ističu, kroz skoro 20 godina dug radni staž susreli su skoro 500 djece koja jesu djeca ulice ili su u riziku da to postanu, i većina su potencijalne žrtve trgovine ljudima.

Navode da su se profesionalci u svom radu susreli sa mnogobrojnim iznenađujućim situacijama, ali uvijek se desi i ona situacija koja i dugogodišnje profesionalce izbaci iz kolosijeka, a upravo takva je priča koju donosi ovo udruženje.

"Djevojčica sa 17 godina je kroz usluge našeg udruženja skupila hrabrost da prijavi jedva punoljetnog partnera i njegovu porodicu. Djevojčica je sklonjena sa bebom, kćerkom od tri mjeseca. Kako joj nisu davali novac koji joj je potreban, iako je prosila svaki dan, kćerku nije okupala niti jednom za tri mjeseca, a kada nije imala kravljeg mlijeka, hranila ju je pire-krompirom. U periodu od dvije godine, od kada se udala, prosila je svaki dan, hodala po ulicama, po haustorima zgrada, prevozili su je zajedno sa drugim članovima porodice i u druge gradove kako bi prosili. Sav novac su sebi uzimali otac i majka njenog partnera. Kako je sama rekla, najteže joj je bilo kada je bila u devetom mjesecu trudnoće, prosila je cijeli dan u bolovima, a naveče, kada je predala novac, odveli su je u bolnicu da se porodi. Sa prosjačenjem je nastavila treći dan nakon poroda",  navode oni.

Djeca ulice jesu djeca koja se suočavaju sa ogromnim preprekama u svom svakodnevnom životu. Potiču iz duboko disfunkcionalnih porodica, često su i pripadnici manjina, ne pohađaju školu, nisu dio zdravstvenog sistema, a mnogi od njih nemaju ni osnovni dokaz postojanja rodni list.

"U periodu proljeća, prvih sunčanih dana u godini, kao i mnogih praznika, radost i sreća koju svi osjećamo učini nas slijepim na pruženu ruku djevojčice koja od nas traži markicu, ili bar deset feninga. Neki će dati, neki će i proći, ali jako mali broj će zastati i vidjeti tu djevojčicu kao dijete ulice", navode oni.

Kako ističu, djeca ulice jesu djeca koja se suočavaju sa ogromnim preprekama u svom svakodnevnom životu, navodeći da je prosjačenje posebno maloljetnih lica pojavni oblik trgovine ljudima, kom su djeca ulice redovno izložena.

"Za prosjačenje su odnedavno prema krivičnom zakonu predviđene i kazne za organizatore prosjačenja. Kako bi došlo do sankcionisanja organizatora, neophodno je da se svaki uočeni slučaj prosjačenja prijavi nadležnoj instituciji, odnosno policiji", navode oni.

Djeca ulice imaju prava i potrebe kao i svako drugo dijete na svijetu, ali im je zbog boravka na ulici sve navedeno uskraćeno. Svaku narednu pruženu ruku djece posmatrajmo kao ruku pruženu za pomoć.

Naime, svake godine 12. aprila obilježava se Međunarodni dan djece ulice, a ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za djecu, vodeće međunarodne mreže posvećene ostvarivanju prava djece uključene u život i rad na ulici širom svijeta.

Hiljade djece širom Bosne i Hercegovine  prosi na ulicama, po kafićima, restoranima, velikim tržnim centrima, te kako kažu iz "Nove generacije", djecu ulice možemo nazvati i nevidljivom djecom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije