Društvo

Da li su smještajni kapaciteti za Novu godinu već popunjeni ili je sve samo trik?

Da li su smještajni kapaciteti za Novu godinu već popunjeni ili je sve samo trik?
Foto: Anadolija | Da li su smještajni kapaciteti za Novu godinu već popunjeni ili je sve samo trik?

BANJALUKA, SARAJEVO, TREBINJE - Iako do Nove godine nije ostalo još mnogo, informacija ko će zabavljati građane i turiste u nekim od najvećih gradova u BiH skoro pa da i nema.

S druge strane, smještajni kapaciteti u prazničnim danima su, ako je vjerovati popularnoj platformi Booking, gotovo popunjeni.

Tako će sve one koji požele rezervisati smještaj u gradu na Vrbasu u periodu oko Nove godine dočekati informacija da 92 odsto smještajnih objekata nije dostupno, odnosno da je rezervisano.

U Trebinju je situacija malo drugačija, ali ne drastično.

Vjerujući Bookingu, preostalo je još 28 odsto smještajnih kapaciteta, dok je ta brojka manja za pet procenata, odnosno iznosi 23 odsto.

Posmatrajući platforme za rezervacije smještaja, prema mišljenju Marka Radića, rukovodioca Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, moglo bi se reći da je došlo do velike potražnje za smještajnim objektima, posebno u Banjaluci i Trebinju, ali kako ističe u razgovoru za "Nezavisne novine", istina je, vjerovatno, drugačija.

"Tu se radi o zatvaranju mogućnosti rezervacije smještaja od strane vlasnika privatnih apartmana i menadžera većih objekata, kako bi se istrgovalo slobodnim mjestima i kako bi se slobodna mjesta pustila u promet netom prije Nove godine", objašnjava Radić i dodaje da u periodu između 25. decembra i 15. januara očekuje izrazito visoke cijene smještajnih objekata.

Nikola Kokić, portparol Turističke organizacije Trebinje, ističe za "Nezavisne novine" da će se svi oni koji dođu za praznike u najjužniji grad Srpske dobro provesti jer se za njih priprema odličan program - od bazara, preko programa za djecu, do nastupa regionalnih muzičkih zvijezda.

"To su neki sadržaji koji privlače turiste, prvenstveno iz regiona, ali i iz svih zemalja svijeta. U Trebinju je u tom periodu izuzetno ugodna klima, tako da je praznični ambijent zaista prijemčiv za sve posjetioce i mi ne sumnjamo da će tako biti i ove godine. Naravno, još je rano pričati o muzičkim imenima koja će nastupati u tom periodu", navodi on i dodaje da će Trebinje dočekom Nove godine ispratiti 2024. godinu, koja će za ovaj grad biti rekordna otkad se bilježi turistički promet.

Za razliku od Trebinja, odavno je poznato da će sve one koji dođu u Sarajevo u novu godinu uvesti Severina.

Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, istakao je za "Nezavisne novine" da će osim 31. decembra koncert biti i dan ranije. Takođe, otkrio je da će praznične dane obogatiti novim koncertnim aktivnostima 2. ili 3. januara.

"Biće jedna velika ponuda u Sarajevu za sve ljude koji žele da dođu ovdje. Smještajni kapaciteti se polako pune. Naravno, region je najbrojniji jer je Sarajevo već godinama poželjna novogodišnja destinacija sa jako puno provoda, koncerata, dobre gastronomije, dobrih ljudi i u ekonomskom smislu povoljna destinacija", naveo je Fazlagić, dodajući da će svakako najviše turista biti iz zemalja okruženja, ali tu su i gosti iz Turske, Njemačke, Amerike i drugih zemalja.

Da li će biti organizovanog javnog dočeka 2025. godine u Turističkoj organizaciji grada na Vrbasu zasad ne znaju.

Ističu da je Banjaluka i tokom virusa korona bila otvoren grad za proslavu Nove godine, pa se nadaju da provod u najluđoj noći u godini neće izostati u vrijeme kada takvih poteškoća poput pandemije nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije