Društvo

Čuvajte se ponedjeljka, zbog pomjeranja sata prijeti vam infarkt

Čuvajte se ponedjeljka, zbog pomjeranja sata prijeti vam infarkt
Čuvajte se ponedjeljka, zbog pomjeranja sata prijeti vam infarkt

DENVER - Proljećno pomjeranje sata jedan čas unaprijed dovodi do osjetnog porasta učestalosti srčanih udara - za 25 odsto - prvog narednog ponedjeljka, ukazuje američko istraživanje obavljeno na Univerzitetu Kolorada.

S druge strane, prilikom vraćanja satova za jedan čas unazad tokom jeseni, prvog narednog utorka se registruje smanjenje učestalosti srčanih udara za 21 odsto, izvještava AFP.

Tokom cijele prve nedjelje, i nakon proljećne i nakon jesenje promjene, ukupan nivo infarkta se ne razlikuje od prosječnog nedjeljnog broja bilo koje druge nedjelje u godini, što znači da se organizam adaptira na promjenu, ističu stračnjaci.

"Moguće je da su ljudi veoma osjetljivi na gubitak jednog sata sna i da su oni koji već imaju predispoziciju za infarkt pod većim rizikom da ga dožive poslije nagle promjene satnice", zaključuje Amnit Sandu, vođa ovog istraživanja.

Kontroverzno proljećno i jesenje pomjeranje sata - prvi put uvedeno u nekim zemljama tokom Prvog svjetskog rata radi uštede energije - po nekima više nije od koristi i treba ga ukinuti.

U navedenom istraživanju korišćeni su podaci jedne mičigenske bolnice. Sandu napominje da je sljedeće na redu upoređivanje tih rezultata sa trendom srčanih udara na Havajima i u Arizoni - gdje se ne primjenjuje proljećno i jesenje pomjeranje sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije