Društvo

Cijeli migrantski kamp u karantinu

Cijeli migrantski kamp u karantinu
Foto: N.N. | Cijeli migrantski kamp u karantinu

BIHAĆ - Zbog pojave korona virusa u migrantskom kampu Borići, koji se nalazi u gradskom središtu Bihaća, čitav ovaj kamp je u karantinu i takvo stanje će ostati do kraja ovoga mjeseca.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdila Zerina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK, istakavši kako je ovaj kamp zatvoren prije desetak dana kada je zabilježen prvi slučaj zaraze među migrantima. 

Prema njenim riječima juče je obavljeno i testiranje  uposlenika koji su zaposleni u tom kampu. 

"Sve je pod kontrolom, odmah smo napravili skrining i trijažu, te zaražene, kao i njihove kontakte fizički odvojili od ostalih. Testiranje 199 korisnika kampa je pokazalo ukupno 36 pozitivnih slučajeva i oni su smješteni posebno na treći sprat objekta. Ljekari ih redovno obilaze, poduzimaju se sve potrebne epidemiološke mjere i radi se o slučajevima s blagim siptomima", istakla je Mulabdićeva. 

Inače u kampu Borići borave porodice migranata s djecom, kao i maloljetnici, a treba istaći kako su tri slučaja zaraze korona virusom među migrantima zabilježeni i u kampu Lipa. 

Zbog toga što se dolaskom lijepog vremena pojačava priliv migranata na područje Bihaća, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK će u narednim sedmicama intenzivirati izmještanje migranata iz urbanog područja Bihaća u kamp Lipa, koji je udaljen dvadesetak kilometara od tog grada. 

Ovo je potvrdio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, istakavši kako broj korisnika u Lipi neprestano varira, ali da ih tamo boravi između 500 i 600, dok maksimalan kapacitet iznosi 1000 osoba. 

On je dodao kako se policija USK ozbiljno priprema za predstojeći migrantski talas koji se očekuje, te konstatuje kako je izostala obećana podrška s državnog nivoa. 

"Proteklo je više od 60 dana od kada su nam data takva obećanja, ali kako vidimo ne postoje nikakve aktivnosti oko toga da se Unsko sanski kanton rastereti migrantske krize niti ima spremnosti da se prerasporede migranti. Mi nismo optimisti i svjesni smo da će se pritisak migrantske krize nastaviti i u narednim mjesecima", kazao je Kljajić. 

Prema njegovim riječima oko 800 policajaca u ovome kantonu već duže od tri godine se nose s migrantskom krizom, a s obzirom na broj i konstantan priliv migranata sve je više primjetna iscrpljenost ljudstva i tehnike. Prema poslednjim informacijama iz policije, samo od početka marta u Unsko sanski kanton je ušlo više od hiljadu migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije